Xi zegt samen te zullen werken met Trump tijdens ontmoeting met Biden in Peru

De Chinese president Xi Jinping heeft zaterdag beloofd samen te werken met de aankomende Amerikaanse regering van Donald Trump. Dit deed hij tijdens zijn laatste gesprekken met de vertrekkende president Joe Biden over conflicten variërend van cybercriminaliteit tot handel, Taiwan, de Zuid-Chinese Zee en Rusland.
Biden en Xi spraken ongeveer twee uur in een hotel waar de Chinese leider verbleef, aan de zijlijn van het APEC-forum (Asia-Pacific Economic Cooperation) in Lima, Peru. Het was hun eerste ontmoeting in zeven maanden.
“China’s doel van een stabiele, gezonde en duurzame relatie met de VS blijft onveranderd,” zei Xi tijdens zijn ontmoeting met Biden. Hij erkende de “ups en downs” tussen de landen en voegde toe: “China is bereid om samen te werken met de nieuwe Amerikaanse regering om communicatie te behouden, samenwerking uit te breiden en verschillen te beheren.”
Biden zei tegen Xi dat de twee leiders het niet altijd eens waren, maar dat hun gesprekken ‘openhartig’ en ‘eerlijk’ waren.
Risico’s tijdens de overgangsperiodeTwee maanden voordat Trump aan zijn termijn begint, zien Amerikaanse functionarissen grotere risico’s op conflicten tijdens de overgangsperiode. Biden benadrukte dat gesprekken tussen leiders essentieel blijven, zelfs nadat hij zijn ambt verlaat, aldus Jake Sullivan, Bidens nationale veiligheidsadviseur.
De aanstaande president Trump heeft beloofd 60 procent invoerheffingen op Chinese goederen te implementeren als onderdeel van zijn “America First”-handelsmaatregelen, iets waar Peking tegen is. Trump is ook van plan harde standpunten over China te versterken door figuren zoals senator Marco Rubio als minister van Buitenlandse Zaken en afgevaardigde Mike Waltz als nationale veiligheidsadviseur te benoemen.
Biden heeft geprobeerd de spanningen met China te verminderen, maar er waren weinig tekenen van doorbraken op grote kwesties.
Kernwapens en Noord-KoreaBiden en Xi kwamen wel overeen dat beslissingen over het gebruik van kernwapens door mensen, niet door kunstmatige intelligentie, genomen moeten worden, volgens het Witte Huis. Dit is de eerste keer dat deze kwestie tussen beide landen wordt besproken.
De Amerikaanse en Chinese presidenten spraken ook over Noord-Korea, een bondgenoot van China, die diepere banden heeft met Rusland en troepen heeft ingezet in de oorlog van Moskou tegen Oekraïne. Biden benadrukte dat China’s publieke standpunt over de oorlog in Oekraïne, namelijk geen escalatie of uitbreiding van het conflict, niet strookt met de inzet van Noord-Koreaanse troepen. Hij drong er bij China op aan zijn invloed te gebruiken om verdere escalatie te voorkomen.
Discussies over TaiwanTaiwan was een scherp punt van discussie. Biden riep op tot een einde aan Peking’s “destabiliserende” militaire activiteiten rond het eiland. Xi betoogde dat de “Taiwan-onafhankelijkheidsactiviteiten” van de Taiwanese president Lai Ching-te onverenigbaar zijn met vrede en stabiliteit. Taiwan beschuldigde China van militaire provocaties die schadelijk zijn voor regionale vrede en stabiliteit.
Handel en cyberaanvallenTijdens de ontmoeting bekritiseerde Biden Chinese economische praktijken, waaronder vermeende cyberaanvallen en handelspolitieke spanningen. Xi ontkende Chinese betrokkenheid bij cyberaanvallen en stelde dat de VS zich niet moet mengen in disputen zoals die rond de Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee.
Latijns-Amerikaanse relatiesXi’s bezoek aan Peru is onderdeel van een bredere diplomatieke campagne in Latijns-Amerika, inclusief een vernieuwd vrijhandelsakkoord met Peru en een staatsbezoek aan Brazilië. Terwijl China grondstoffen uit Latijns-Amerika zoekt, vrezen Amerikaanse functionarissen dat China ook militaire en inlichtingenposten in de regio wil opzetten, iets wat door Chinese staatsmedia als laster wordt afgedaan.
Xi benadrukte dat samenwerking tussen China en de VS de relatie vooruit kan helpen, terwijl rivaliteit en vijandigheid de vooruitgang juist zouden ondermijnen.