Xavier Robles de Medina curator kunstcollectie-Van Dijk-Valk

24/01/2021 21:09 – Audry Wajwakana

Kunstenaar Xavier Robles de Medina (l) samen met Koen Valk (r) in de privé eetzaal tussen de schilderijen van Marcel Pinas.  
PARAMARIBO – Restaurants en andere openbare eetgelegenheden blijven vooralsnog gesloten vanwege de Covid-19-maatregelen. Voor het echtpaar Thea van Dijk en Koen Valk is deze periode een goede gelegenheid om hun restaurant, l’Hermitage Refined Dining, opnieuw in te richten en wel met Surinaamse kunstwerken uit hun kunstcollectie.
Voor de inrichting heeft het koppel hulp ingeroepen van hun neefje tevens kunstenaar Xavier Robles de Medina. De fine artartiest, die in Londen woont en al twee maanden in Suriname op familiebezoek is, heeft een selectie gemaakt van stukken van Marcel Pinas, Rinaldo Klas, Ron Flu, Michael Wong Loi Sing, Erwin de Vries, Wilgo Vijfhoven, Paul Chang, Soeki Irodikromo, Augus Bohé, Oscar Adogo en George Ramjiawansingh.
Het uitgangspunt van de curator was de huidige expositie ‘Surinaamse School’, die momenteel wordt gehouden in het Stedelijk Museum. Hoewel Pinas geen deel uitmaakt van die tentoonstelling, heeft Robles de Medina vijf van zijn kunststukken geselecteerd. “Zijn werken vind ik sterk”, zegt de curator.
In het restaurant neemt de kunstenaar de Ware Tijd samen met de restauranteigenaars mee langs de tentoongestelde werken in de eetzalen en in de gang. De eerste werken die Robles de Medina uitkoos zijn twee Afaka-kunstschilderijen van Pinas, die hij in de voorste eetzaal aan de rechtermuur naast elkaar heeft opgehangen. Omdat het twee donkere werken zijn, heeft hij voor de tegenovergestelde muur een enorm kleurrijk schilderij van Klas opgehangen. In de nabijheid van het schilderwerk is een kleurrijke sculptuur van Roddney Tjon Poen Gie geplaatst. “Hiermee wil ik een energieke en positieve sfeer creëren.”
Behalve schilderijen van Pinas, uit zijn periode toen hij pas als kunstenaar begon, is er ook een kunstwerk van een 2D tot 3D assemblagewasplank beschilderd met Afakatekens en aan de bovenkant versierd met aluminium lepels. Dit kunstwerk hangt in de gang, dichtbij de keuken. In dezelfde gang, die leidt naar de privé-eetzaal, hangt een schilderij van Wong Loi Sing. In eerste oogopslag lijkt het een vrouw met ontbloot bovenlijf en een hoofddoek, maar wie goed kijkt, ziet ook een vogel, bloemen en een vlinder rondom de vrouw geschilderd.
Er hangen ook twee kleinere waterverfschilderijen van deze kunstenaar in een ander eetzaal. Tegenover de muur met deze schilderijen, staat het realisme schilderij van p’pokaitongo-bloemen van kunstenaar Bohé uit 1989. Daarnaast staat een keramiek werkstuk van Irodikromo. In een privéeetzaal zijn weer enorme schilderijen van Pinas en een houten sculptuur van Adogo geplaatst.
Behalve dat zijn opa de bekende kunstenaar Stuart Robles de Medina is, heeft de omgeving waarin de curator is opgegroeid, bijgedragen aan zijn kunstvorming. Zijn tante Van Dijk heeft hij altijd gekend als een fervente kunstverzamelaar. Wanneer de interesse voor het kopen van kunstwerken is begonnen, kan Van Dijk niet precies aangegeven.
“Ik ben eigenlijk begonnen toen ik voor mijn printbedrijf iets fleurigs zocht voor de lange gang, waarvan de muren kaal waren. Aangezien we een Surinaams bedrijf zijn, dacht ik dat het mooi zou zijn om die met Surinaamse kunstwerken op te fleuren. Ik denk dat het kopen van Surinaamse kunstwerken rond de jaren negentig is begonnen”, vertelt Van Dijk.
Een speciale voorkeur had ze niet. “Bij het kopen, keken we naar de stijl en het moest iets authentieks Surinaams zijn. De werken van Flu behoren tot zijn favoriet”, bedenkt Valk zich. Hij vindt dat de werken van deze kunstenaar sociaal-maatschappelijke situaties uitbeelden.
Voor de selectie van de werken heeft Robles de Medina twee dagen uitgetrokken. Hij kon pas bij het restaurant besluiten welke kunstwerken hij voor de inrichting wilde gebruiken. “Het bijzondere van deze inrichting is dat de werken van bijzonder kleurrijk naar somber overgaan. Ik vond het geweldig dat Thea zoveel diepgang kon tonen in haar collectie van Pinas. Dat was voor mij belangrijk en het komt ook goed tot uiting met de reeks werken van Wong Loi Sing. Dat maakt de expositie ontzettend aangrijpend, want je voelt een intimiteit met de diverse kunstenaars”, zegt Robles de Medina.
De kunstwerken zullen een jaar in het restaurant staan en elk jaar zal er een soort rouleersysteem plaatsvinden om de andere verzamelde werken tentoon te stellen. Van Dijk benadrukt dat de werken niet voor de verkoop uitgestald zijn, maar voor een warme en artistieke sfeer van het restaurant.
  Tweet
 

Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname