WWF-rapport: Omvang dierenpopulaties in halve eeuw twee derde gedaald

De populatieomvang van diersoorten is de afgelopen halve eeuw wereldwijd met twee derde afgenomen, blijkt donderdag uit het tweejaarlijkse Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Belangrijkste oorzaken hiervoor zijn ontbossing, overbevissing, overconsumptie en klimaatverandering.
Met name in Afrika, Zuid-Amerika en het zuiden van Azië is sinds 1970 een enorme afname zichtbaar. Die daling is in Europa relatief laag, aldus het rapport waar 130 internationale wetenschappers aan meewerkten.
Volgens de onderzoekers is drie kwart van de soorten op land door mensen aangetast. De meeste leefgebieden namen af door ontbossing en het omzetten van die grond naar landbouw. Rivieren en oceanen staan nog meer onder druk, zo’n 85 procent van de waterrijke gebieden is door overbevissing al verloren gegaan volgens het rapport.
Ook het wereldwijde transport van goederen speelt volgens de wetenschappers een rol. Zo kunnen diersoorten, die bijvoorbeeld meereizen op schepen, in een ver land lokale soorten verdrijven. Klimaatverandering speelt momenteel nog een kleine rol op de afname van soorten, maar is wel een opkomende factor. Zo zijn sommige soorten, zoals koralen, hypergevoelig voor temperatuurstijging, aldus het WWF.
NU.nl

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald