Wraakgevoelens, het begin van geweld

Op deze VN Internationale Dag van Geweldloosheid is het zinvol om ons inzicht in geweld te verdiepen. Wat is de basis, waar komt het vandaan en wat kunnen we eraan doen? Het is duidelijk dat wat we buiten zien aan oorlogen, moorden, criminaliteit enz. geboren wordt in het brein van mensen.  Gedachten gebaseerd op onzuiverheid zoals lust, boosheid, jaloezie of afgunst zijn terug te herleiden naar diepere overtuigingen of geloof systemen, welke dan weer tot bepaalde gevoelens of gedragspatronen aanleiding geven.

Het is dus de moeite waard om ons af te vragen wat elkeen van ons moet veranderen binnen in onszelf, om wraakgevoelens te overwinnen. Als iemand mij op de een of andere manier beledigt of kwaad doet, wat is dan de overtuiging in mezelf welke ervoor zorgt dat er wraakgevoelens omhoogkomen? Het is de overtuiging dat wanneer iemand iets negatiefs doet, hij mij pijn doet, ik een slachtoffer ben en hij de dader. Kan iemand mij ooit pijn doen, of is het de vorm die ik geef aan de negatieve acties van een ander, waardoor ik de pijn toelaat? 

De keuze van hoe ik ermee omga in mijn gedachten- en gevoelswereld ligt bij mij. Twee mensen kunnen totaal verschillend omgaan met het aanstootgevende gedrag van een derde: één creëert gevoelens van haat, woede, verdriet of angst, die aanleiding zullen geven tot het verlangen om wraak te nemen; terwijl de ander gevoelens van goede wensen, vrede en liefde genereert die alleen aanleiding kunnen geven tot vergeving, zonder ruimte voor wraak of vergelding.

Als twee mensen zo verschillend kunnen reageren op de negativiteit van een ander, afhankelijk van hun persoonlijkheid of aard, hun levenservaringen of soortgelijke acties door dezelfde of andere personen gepleegd, dan heeft dat te maken met hun perceptie van de ander en van zichzelf. De een zal de ander zien als dader en zichzelf als slachtoffer, de ander daarentegen concentreert zich als vanzelfsprekend allereerst op zijn positieve houding en persoonlijkheid en blijft daardoor ook onaangetast door het negatieve gedrag van wie dan ook.

De drang naar wraakneming en de vieze smaak van overwinning en zelfgenoegzaamheid kan alleen dán stoppen, als het geloof dat anderen verantwoordelijk zijn voor wat jij voelt stopt. De volledige verantwoordelijkheid durven nemen van welke gedachten en gevoelens je creëert zal het mogelijk maken om die boosheid en gevoelens van wrok of wraakneming te beëindigen. Hoe meer ik de anderen de schuld blijf geven van mijn pijn, des te sterker zal mijn zelfbeeld negatief worden getint; meer nog.. ook het beeld van de ander wordt besmeurd op gedachten niveau.

Ik doe mezelf geweld aan en projecteer die pijn naar mijn buitenwereld. Op het niveau van gedachten, vibraties en acties voeg ik dan steeds meer onzuiverheid toe, ik wil mijn verhaal halen door wraakneming: dit is een vorm van subtiel geweld. Spiritueel gezien is het gebruiken van onzuiverheid ook een vorm van geweld. Daar horen de ondeugden in de vorm van lust oftewel onzuivere verlangens, boosheid, arrogantie, gehechtheid en hebzucht allemaal bij en ook hun afgeleiden zoals irritatie, jaloezie en afgunst.

Alleen als ik volledig kan beseffen dat ik een uniek goddelijk wezen ben en niemand mij kan kwetsen, beledigen of beschadigen tenzij ik dat zelf toelaat, dan zal het verlangen naar wraak ophouden te bestaan in mijn bewustzijn.De basis van een geweldloze wereld begint bij transformatie van de gevoelens van haat en de drang om vergelding, naar mededogen en liefde zowel voor mezelf als voor de ander. Dan worden vrede en geluk weer vanzelfsprekend.Een bezinningsvolle International Day of Non-Violence aan eenieder toegewenst!

Brahma Kumaris Spirituele Organisatie