Een tweedaagse workshop over verkeersveiligheid, georganiseerd door de Pan American Health Organization (PAHO) en de World Health Organization (WHO), heeft als doel het strategisch plan voor verkeersveiligheid bij te werken en te finaliseren. De sessie is woensdag van start gegaan in de Ballroom van hotel Torarica en wordt vandaag afgesloten.
Het ministerie van Justitie en Politie, het Verkeersveiligheidsinstituut (VVI) en het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV) werken mee aan de uitvoering van de workshop.
Al in 2021 is met verschillende stakeholders, waaronder PAHO en de ministeries van Volksgezondheid en Justitie en Politie gewerkt richting het actualiseren van het verkeersveiligheidsplan. KSV-voorzitter Helmut Gezius, zegt dat dit plan nu afgerond moet worden. “We gaan spreken over de meest urgente interventies die in de komende jaren moeten worden uitgevoerd. Het plan zal een looptijd hebben tot 2030, het jaar waarin het tweede VN-decennium voor verkeersveiligheid eindigt.”
Het aantal verkeersdoden wereldwijd is nog steeds onacceptabel hoog en maakt strengere maatregelen en actie noodzakelijk, meent PAHO/WHO-vertegenwoordiger, Yafflo Ouattara, die benadrukt dat het aantal verkeersdoden en gewonden verder teruggedrongen moet worden.
Eerdere initiatieven, zoals de permanente verkeerseducatie in het formele onderwijs komen ook aan de orde. Gezius haalt hierbij kleuter- en basisonderwijs aan en ook de aangescherpte rijwet, met strengere maatregelen tegen alcoholgebruik en snelheidsoverschrijdingen. Verder wordt aandacht besteed aan de oprichting van een verkeersveiligheidsautoriteit en de voortgang van het project voor bromfietscertificering.
VVI-directeur Joanne Adraai legt uit dat het plan dat van 2018 tot 2021 werd geschreven, wordt geüpdatet om te voldoen aan de internationale richtlijnen voor verkeersveiligheid. Zij geeft aan dat hoewel slechts 5% van het oorspronkelijke plan is uitgevoerd, de meeste maatregelen nog steeds relevant blijven en er met de steun van PAHO gewerkt wordt aan de actualisering van het plan voor de periode 2024-2030.
Adraai geeft aan dat het gedrag van weggebruikers een van de belangrijkste factoren is bij het verminderen van verkeersongevallen. Zij benadrukt de noodzaak om wetgeving aan te passen voor digitale handhaving, bijvoorbeeld door het gebruik van verkeerscamera’s voor controle. Deze worden momenteel voornamelijk voor criminaliteitsbestrijding ingezet, schrijft de Communicatiedienst Suriname (CDS).
- Coronie maakt zich zorgen: ‘Zandafgravingen funest voor nat…..
- DNA en digitalisering archief versnellen stamboomonderzoek..
- Kirpalani verwent pupillen Kindertehuis Tamara..
- Man met ruim 7 kg cocaïne aangehouden op Zanderij..
- Inflatie in jaar tijd met 9,7% gestegen..
- Dag vol hoop en gemengde emoties: Overdracht projecten in N…..
- Taekwondoguru Romeo Rolador heengegaan..
- ‘Owru Jari Fest’ mag niet verloren gaan; financiële uitdagi…..
- Te veel onregelmatigheden in bevolkingsadministratie CBB..
- Instroom Haïtianen naar Suriname fors afgenomen..
- Braziliaanse moordverdachte overgedragen aan Franse politie..
- Meervoudige roofverdachte die uitgaanscentrum onveilig maak…..
- Passagier met 7.485 gram drugs aangehouden op JAP..
- DSB boekte 60 procent winst in 2022..
- Ministerie Juspol werkt aan afronding bevorderingen..
- Erfelijke positie van de langstlevende echtgenoot..
- ABS: Consumentenprijzen in november 0,2 procent gestegen..
- 35 kinderen overleden door verdrukking op schoolfeest in Ni…..
- Shell maakt herintrede in offshore..
- Na val al-Assad: Kerstmis in Damascus is dit jaar anders..
- Bauxiet-deal met Chinalco: soeveriteit Suriname in gedrang..