“Wo set eng, was podiumtaal van president Santokhi”

“Wo set eng”, was podiumtaal van president Chan Santokhi, zegt de directeur van het directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro-Surinamers Binnenland (DOAS), Joraisa Pokie, in gesprek met Suriname Herald. Nu Santokhi president is, heeft hij de werkelijke situatie in het land gezien.
Elke politicus maakt beloftes. Elke politicus voert op zijn manier verkiezingscampagne. “Podiumtaal is niet wat er in de werkelijkheid gebeurd. Chan wist niet dat de situatie zo erg was en hij is niet de eerste die dat zou hebben gezegd tijdens verkiezingscampagnes”, merkt Pokie op.
Vele politici hebben dat ook gedaan. Het was podiumtaal, maar nu hij heeft overgenomen heeft de werkelijkheid gezien. Podiumtaal is niet de taal wanneer men is komen zitten. “Het is niet wat hij had gedacht. We praten nu over de realiteit. Wat de mensen hebben beloofd op het podium is voor hun rekening. De staatskast is leeg. De mensen weten hoe politiek Suriname is als Santokhi dat heeft beloofd en hij komt zitten, maar hij kan geen ijzer met handen breken”, haalt Pokie aan
Pokie geeft verder aan dat het land in een crisis is beland, maar dat is niet de schuld van de regering-Santokhi. De mensen moeten kritisch zijn om te zien dat het niet Santokhi’s schuld is, maar de crisis is door de vorige regering gecreëerd.
“We weten allemaal hoeveel problemen we hebben in het land, dan kan het staatshoofd niet kwalijk genomen worden. Ook de vorige regering had een aantal zaken beloofd, maar die heeft het ook niet gerealiseerd en geen van de dingen zijn gerealiseerd. Toen Santokhi beloftes deed was hij nog geen president. De man heeft geen toverstokje. We moeten realistisch zijn”, haalt de DOAS-directeur aan.
Er was volgens haar geen inzage in de financiën van de regering-Bouterse. De vorige regering zei wat ze wilde. “Elke regering doet dat en elke politieke partij doet dat ook.”
Simone Awanna

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald