Wisconsin zet nationale garde in bij onrusten na neerschieten zwarte man

Gouverneur van de Amerikaanse staat Wisconsin Tony Evers heeft gisteren de nationale garde naar de stad Kenosha gestuurd, waar onrusten zijn ontstaan na het neerschieten van een zwarte man. De 29-jarige man werd zondagmiddag zeven keer in zijn rug geschoten bij een arrestatie. Het slachtoffer ligt sindsdien in ernstige maar stabiele toestand in het ziekenhuis.
De bijna tweehonderd soldaten van de nationale garde moeten de lokale veiligheidsdiensten bijstaan als er weer onrusten uitbreken in Kenosha. De stad heeft daarnaast een avondklok aangekondigd, die vanaf maandag 20.00 uur tot 07.00 uur vanochtend geldt.
Een video van het incident wordt veel gedeeld op sociale media. Te zien is hoe het slachtoffer richting een auto loopt. Wanneer hij in wil stappen, schiet een agent hem van achteren neer. Volgens de advocaat van de zwarte man gebeurde dit terwijl zijn drie zoons op de achterbank van het voertuig zaten.
De politie van Kenosha heeft in een verklaring laten weten dat de agenten reageerden een melding van huiselijk geweld. Een verklaring over wat voorafging aan het schieten door de agenten, is echter nog niet gegeven. De betrokken agenten zijn op non-actief gesteld.
Gouverneur kondigt onderzoek aan naar incidentDirect na het incident braken protesten uit in de stad en gingen honderden mensen de straat op om hun woede te uiten. Daarbij braken ook onrusten uit: meerdere auto’s werden in brand gestoken en ook werden vernielingen aangericht bij winkels.
De gouverneur heeft laten weten dat er een onderzoek komt naar het incident. “Hoewel we nog niet alle feiten kennen, staat vast dat Jacob Blake niet de eerste zwarte persoon is die is neergeschoten, verwond of genadeloos vermoord door politieagenten in ons land,” schreef Evers op Twitter.
NU.nl

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald