Wintiritueel rond inauguratie Sylvana Simons als eerste zwarte vrouwelijk Tweede Kamerlid

De Tweede Kamer in Nederland heeft sinds woensdag haar eerste zwarte Kamerlid binnen de gelederen. Sylvana Simons, geboren in 1971 in Paramaribo en de vrouw die aan de basis staat van de politieke partij BIJ1, werd woensdag officieel toegelaten tot het pluche van de Tweede Kamer, volgens velen een historisch moment. Buiten het Kamergebouw werd de installatie van Simons als Tweede Kamerlid uitbundig en op zijn Surinaams gevierd, met onder andere een wintiritueel, dat de nodige media-aandacht trok, vooral door het kleurrijke karakter ervan. Natuurlijk ontbraken ook de bekende Surinaamse lekkernijen, zoals bojo en pastei, niet. ‘Vandaag hebben wij onze stempel gezet en de rest is geschiedenis. Door jullie steun en liefde ga ik naar de Kamer met een hart vol liefde en hoop’, sprak Simons de aanwezigen toe.

Ze richtte in december 2016 de politieke partij Artikel 1 (van de grondwet) op, dat later vanwege juridische gronden door is gegaan onder de naam BIJ1. In 2018 werd ze lid van de gemeenteraad van Amsterdam. Voordat ze in de politiek stapte, is ze van 1999 tot en met 2015 werkzaam geweest voor diverse televisieprogramma’s en ook is ze onder andere columniste geweest bij het blad Playboy.
De laatste tijd heeft ze vooral bekendheid verkregen vanwege haar scherpe reacties en standpunten in allerlei (anti-)racismedebatten in Nederland. Met Sylvana Simons heeft de Tweede Kamer in ieder geval een in alle opzichten kleurrijk en welbespraakt lid mogen verwelkomen.

Dit delen:

Vind ik leuk:
Like Laden…

………… (DB Sur)

Lees verder

Bron: Dagblad Suriname