Winti religieuze organisaties gaan voor gelijkheidsbeginsel

28/03/2021 00:00 – Euritha Tjan A Way

Een scène uit de winti musical ‘Fodu Mama’. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Het merendeel van de winti religieuze organisaties die een wintiprey willen houden in Para is niet van plan hiervoor toestemming te vragen. Dat zegt wintireligieuze leider Julien Zaalman van de organisatie Tata Kwasi ku Tata Tinsensi tegen de Ware Tijd. “Een wintiprey is geen vermakelijkheid. Het is een religieuze uiting van de wintireligie. Geen enkele andere religieuze organisatie hoeft toestemming te vragen wanneer zij een normale dienst wil houden, waarom moet dat bij de winti wel”, vraagt Zaalman kalm.
De organisaties komen voor nu nog niet uit met een officiële gezamenlijke verklaring. “We hebben besloten dat we eerst de Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand zullen bekijken, vervolgens zullen we duidelijkheid vragen aan de districtscommissaris van Para mevrouw Marlène Joden en dan gaan we bepalen wat we doen. Als het een maatregel is om ons te beperken en ik zeg niet dat dat het is dan zullen we niet akkoord gaan. Winti is een volwaardige religie en in onze Grondwet is de vrijheid van godsdienstuiting genoemd”, aldus Zaalman.
Marvin Moesan, hoofd van het Burger Informatiecentrum Para, naar wie Joden verwees voor een reactie meldt dat met de toestemming juist wordt erkend dat de wintiprey hoort bij de beleving van de wintireligie. “En dat het geen feest is, want voor feesten geven we geen toestemming. Wat we vaak hebben en daarom zullen we ook een onderzoek instellen voordat we toestemming geven is dat mensen een feest houden, maar ze zeggen dat het om een wintiprey gaat.”
Zaalman geeft aan dat als er in de Covid-19 maatregelen, die gelden tot 8 april, staat 75 man voor bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten de wintireligieuze organisaties zich daaraan zullen houden en aan de bestaande protocollen om Covid-19 in te dammen. “Maar daar staat niets van toestemming vragen.” Moesan meldt dat alle kerken die in Para bijzondere diensten houden ook toestemming moeten vragen. Zaalman persisteert: “Maar de wintiprey is een reguliere activiteit. Ze wordt gegeven om te komen tot verankering van het geestelijk vermogen van degene die verheffing zoekt en naar geestelijke verheffing en dat hoort bij de religie”.
Over het bedrag van SRD 454 dat betaald moet worden voor zegelkosten/legesrecht, administratieve kosten en een bijdrage voor vuilverwerking, zegt Moesan dat het verplicht is voor alle organisaties die een activiteit houden in het district. “We betalen immers zelf voor onze vuilophaal. Het is hier niet gesubsidieerd zoals Commewijne en Paramaribo.” Moesan benadrukt ook dat het de houders van wintikampu’s zijn die de toestemming moeten vragen. “En deze maatregel is genomen na overleg met deze ongeveer dertig kampu’s. Voor religieuze activiteiten van families en in plantages geldt dit niet.
Zaalman vreest dat dit project mogelijk een soort pilot is en dat deze toestemmingsverplichting zo meteen zal gelden voor het hele land. “En dan worden we een hele stap terug gezet in de tijd. We hebben toen deze regering aantrad een brief gestuurd met felicitaties en de opmerking dat onder de vorige regering de vrijheid in godsdienstuiting heeft kunnen floreren en dat we hopen dat met deze regering, dat ook zo zou zijn. Ik hoop dat de assembleeleden die achter winti staan ook kijken naar deze maatregel en mee kunnen beoordelen met ons of het wel goed is.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname