Winnende documentaires Fifac stellen mens centraal

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way
SAINT-LAURENT DU MARONI — “Deze film is hier begonnen. Ik heb het hier geschreven en hier heb ik de vrienden leren kennen met wie ik het heb gemaakt”, zegt Malaury Elois Paisley. Zij heeft de Film documentaire Amazonie-Caraïbes (Fifac) prijs gewonnen met haar documentaire L’Homme-Vertige. Het is een film gemaakt in Guadeloupe over de mensen in de samenleving die hun plaats nog moeten zien te vinden.

Een zeer artistieke documentaire die de samenleving analyseert vanuit het oogpunt van zij die niet tot de gemiddelde burger behoren. “Mensen zeggen me altijd dat ik boos ben. Dat is ook zo. Ik ben dochter van een Indiase immigrant en mijn moeder is créole en heeft ook inheems bloed. Mijn voorouders zijn deels tegen hun wil naar dit deel van de wereld gebracht en nog steeds vechten we voor onze plek in de samenleving”, zegt ze met vlammende ogen tegen de achtergrond van een wonderschone nacht. Tegen deze achtergrond heeft de organisatie van Fifac in Camp de la Transportation her film documentaire festival gehouden van 8 tot 12 oktober.

“Tijdens de bekenmaking daarvan liet iemand in de menigte zich keihard lovend uit. This is a f…ing good film”,’

De prijs van de jury ging naar de film Varado. Die is gemaakt door Nicos Argillet en Stephane Correa. Het heeft twee jaren geduurd om de film te maken omdat het gaat over een illegale goudzoeker die gevolgd is terwijl hij van Frans Guyana naar Brazilie ging en terug.
“Het goud was ondergeschikt aan de mensen in deze film. Het zijn mensen die voor een beter leven gaan”, vertelt Stephane Correa. Dat de film veel voor haar betekent komt omdat het te maken heeft met zaken die spelen in Saint-Laurent du Maroni.
Mama Sranan
De Surinaamse documentairefilm ‘Moeder Suriname – Mama Sranan’ van Tessa Leuwsha kreeg een speciale vermelding bij de prijsuitreiking. Tijdens de bekenmaking daarvan liet iemand in de menigte zich keihard lovend uit. “This is a f…ing good film”, riep hij uit. In de categorie short documentary won de Palomar de prijs en de middelbare scholen kozen de film Les Ames Bossales uit als de beste documentaire.
Palomar gaat over een jongen die een speciale band opbouwt met duiven en zo het verdriet om de dood van zijn grootvader verwerkt en Les Ames Bossales gaat over de hedendaagse ‘Bossales’. Dat zijn de mensen die door hun strijd om verlossing van onderdrukking zich vereenzelvigen met de vroegere slaven die succes hadden bij de strijd om onafhankelijkheid (de Bossales). Het Fifac filmfestival werd afgesloten met een gezellig feest waar nog tijd was voor netwerken en afscheid nemen van vrienden en nieuwe zakenpartners.

Stephane Correa producer Varado.