Winkeliers krijgen maand uitstel om digitaal te betalen bij inkoop Parbo Bier

De maatregel waarbij winkeliers 0,5 procent kosten in rekening wordt gebracht bij contante betalingen bij de inkoop van Parbo Bier, is met een maand uitgesteld. Dit deelt onderhandelingsleider, Andy Liu, mee in gesprek met Suriname Herald.
Het team had de afgelopen week wederom van gedachten hebben gewisseld met de directie van de Surinaamse Brouwerij. Dit besluit is genomen nadat de Surinaamse Brouwerij had bekendgemaakt dat zij over zou stappen naar een digitaal systeem. Bij contante betalingen wordt 0,5 procent kosten in rekening gebracht. Met dit besluit van de Surinaamse Brouwerij waren winkeliers niet meer van plan producten van Parbo Bier in te kopen.
Het besluit van de Surinaamse Brouwerij viel niet in goede aarde gevallen bij de meer dan 350 winkeliers. “We hebben erover vergaderd en we blijven bij ons standpunt. We zullen geen enkel product van Parbo Bier meer inkopen. Met Parbo Bier is er van gedachte gewisseld hierover en de maatregel is voor een maand uitgesteld,” geeft Liu aan.
“Niet dat we niet weten wat de voordelen zijn van de digitale transacties, omdat er ook in China negen procent van de bevolking uit cash less betalingsverkeer bestaat. Deze manier van betaling heeft voordelen zoals het zorgen voor minder berovingen, maar het systeem dat men wil invoeren zal voor nu niet lukken, omdat men in Suriname nog niet zo ver is om dit te implementeren”, zegt Liu.
Uit cijfers is gebleken dat een groot deel van de Surinamers nog niet over een pinpas beschikt of zijn ze niet op de hoogte van andere digitale mogelijkheden. Zij betalen nog contant bij inkopen. Andere punten waarover zij vallen is dat de winkeliers niet op tijd over hun transacties beschikken. Dit vanwege het internetsysteem dat niet overal perfect is, stelt Liu.
In sommige gevallen is het volgens hem zo dat het bedrag wordt afgetrokken van de betaler en niet wordt bijgewerkt op de rekening van de ontvanger. Dit zorgt voor oponthoud en loperij bij de bank. In deze tijd van de COVID-19-pandemie duurt de aanvraag van een POS-apparaat ook veel langer. Bij onvoldoende geld op de rekening moeten de winkeliers zelf naar de bank voor kasstortingen. Winkeliers lopen het risico dat ze achtervolgd worden en beroofd kunnen worden door criminelen.
De winkeliers zien verder het besluit van 0,5 procent kosten bij contante betalingen niet als stimulans voor het digitale betalingsverkeer, maar als onderdrukking. Liu geeft aan dat winkeliers momenteel te kampen hebben met de slechte economische situatie waarin het land verkeert. Met deze maatregel wil de Surinaamse Brouwerij zijn belangen veiligstellen, maar moet ook rekening houden met de veiligheid van de winkeliers, merkt hij op.
De SRD is nog steeds het wettig betaalmiddel en klanten hebben ook de gelegenheid om met de pinpas te betalen, maar mogen niet geconfronteerd worden met extra kosten bij contante betalingen.
De bedrijven, winkeliers, banken en telecombedrijven zijn de vier belangrijke actoren die met elkaar moeten samenwerken wil men een cash betalingssysteem hebben. Zij zien graag dat de Surinaamse Brouwerij de maatregel voor langere tijd uitstelt totdat beide partijen een goede oplossing hebben.
Verder zijn de winkeliers van mening dat de Surinaamse Brouwerij de maatregel niet op een goed tijdstip heeft geïmplementeerd. Vanuit de winkeliers zal er ook een klacht worden ingediend bij het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie.
Het is de bedoeling dat het besluit van de Surinaamse Brouwerij per 1 juli wordt ingevoerd.
Simone Awanna

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald