Wim Udenhout wordt met staatseer begraven

Wim Udenhout zal met staatseer begraven worden. Dit heeft president Chan Santokhi vandaag meegedeeld aan het parlement. Op deze manier wil de regering de nalatenschap van Udenhout, die op 22 mei is overleden, eren.
Het staatshoofd deelde ook mee dat er vanaf morgen op het presidentieel paleis een condoleanceregister opengesteld zal worden voor het publiek om in te tekenen. Op de dag van de begrafenis zal de vlag bij alle openbare gebouwen halfstok hangen.
De president heeft niet alleen de nabestaanden en de samenleving gecondoleerd, maar ook stilgestaan bij de bijdrage die Udenhout heeft geleverd aan Suriname. Santokhi omschreef hem als een veelzijdige Surinamer en een staatsman met indrukwekkende verdiensten op nationaal en internationaal niveau.
Volgens de president heeft Udenhout als minister-president tijdens een cruciale overgangsperiode een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het herstel van de democratie en rechtsstaat in Suriname. Udenhout heeft ook een indrukwekkende erfenis nagelaten in het onderwijs en de diplomatieke wereld.
“Als ambassadeur heeft hij Suriname met trots vertegenwoordigd op het hoogste niveau, zowel in Washington DC als bij de Organisatie van Amerikaanse Staten, met mede-accreditatie in Mexico, Canada en Nicaragua. Hij was tevens de eerste Surinaamse ambassadeur op het Afrikaanse continent, met benoemingen in Ghana en Zuid-Afrika”, deelde de president mee.
Santokhi zei dat niet alleen zijn diplomatieke prestaties, maar ook zijn betrokkenheid bij milieubescherming erkenning verdient. “Zelfs na zijn actieve periode als bestuurder en diplomaat heeft hij bijgedragen aan de bescherming van het milieu, als directeur van Conservation International Suriname en als een van de oprichters van de Conservation Foundation”, merkte de president op. Hij was ook drager van het Groot Lint in de Ere Orde van de Gele Ster, de hoogste onderscheiding die een Surinamer kan ontvangen.