Wilsientje van Emden op de plek van Akiemboto

Wilsientje van Emden zal op de plek van Sergio Akiemboto komen in De Nationale Assemblee (DNA) voor het district Brokopondo, indien zij bewilligt. Gregory van der Kamp stond als nummer drie op de NDP-kandidatenlijst in Brokopondo. Indien Van Emden niet bewilligt zal die plek open komen te staan voor Van der Kamp. Ricardo Panka, woordvoerder van de NDP, geeft tegenover Suriname Herald te kennen dat het proces van opvolging al is ingezet.
Akiemboto heeft in een brief de leiding van de NDP medegedeeld dat hij besloten heeft om reeds aan de start van het nieuwe jaar, uit de politiek te stappen. Als gevolg daarvan heeft hij zijn lidmaatschap van de NDP opgezegd en heeft hij zijn zetel in het parlement ter beschikking gesteld van de partij. Het vertrek van Akiemboto is een aderlating voor de partij, geeft Panka te kennen op de vraag wat het voor de NDP betekent dat Akiemboto geen deel meer uitmaakt van de paarse partij.
Panka zegt dat Akiemboto namens de partij vele posities heeft bekleed en leiding heeft gegeven. Door de partij heeft hij zich kunnen bewijzen in de samenleving. “Wij vinden het jammer dat hij vertrekt, maar de partij gaat door met wat zij bezig is”, zegt de woordvoerder. Leden komen en gaan, dat is een proces die elke politieke organisatie doormaakt, maar ook elke normale gemeenschapsorganisatie.
De NDP als partij zal doorgaan met de interne organisatie evaluatie en verbetering brengen binnen de organisatie. De zelfreflectie binnen de partij is gaande en daarop zal de NDP zich blijven concentreren.
Volgens Panka moet men niet uit het oog verliezen dat de NDP zestien zetels landelijk heeft behaald en daarmee de tweede grootste politieke partij is in Suriname. De partij heeft tien jaar lang in coalitieverband mede leidinggegeven aan dit land en de feiten liggen daar. “We hebben een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Suriname”, zegt Panka.
In zijn brief aan de partijleiding gaf Akiemboto aan dat hij zich de afgelopen tijd vaker erop betrapte dat hij zich ongemakkelijk voelde wanneer hij als politicus of volksvertegenwoordiger werd aangesproken op het handelen van politici en andere maatschappelijk vooruitgeschoven personen.
Steeds vaker wordt van hem verwacht standpunten in te nemen die te ver afstaan van zijn persoonlijke waarden en mening. Eveneens is het onvermogen, om een antwoord te vinden op de onvrede in de Surinaamse samenleving, over de politieke gang van zaken in het algemeen en over het gevoerde beleid in de achter ons liggende periode, een belangrijk punt.
Akiemboto heeft eveneens benadrukt dat hij zich niet zal aansluiten bij een andere politieke partij.
Vishmohanie Thomas

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald