Wildwestsituatie op begraafplaats Albina

10/11/2020 10:03 – Gilliamo Orban

NDP-parlementariër Claudie Doornkamp-Sabajo (midden) is gesprek met collega Tashana Lösche. Sabajo vroeg tijdens haar spreekbeurt aandacht voor de erbarmelijke situatie op de begraafplaats in Albina.-.  
PARAMARIBO – De begraafplaats van Albina blijkt al geruime tijd geen ruimte meer te hebben. Er wordendoden op een geïmproviseerde manier begraven. “In sommige gevallen wordt een lijk op dezelfde plek van een bestaand graf begraven en dat kan niet”, zegt districtscommissaris Clyde Hunswijk van Marowijne Noordoost tegen de Ware Tijd.
Hij heeft besloten dat per 1 december niemand meer op de plek begraven mag worden. Aangezien er volgens de dc geen andere plekken in Albina zijn waar er doden ten grave kunnen worden gedragen, moeten nabestaanden de overledenen in Moengo of Paramaribo begraven.
Een begrafenisondernemer van Albina heeft de burgervader aangeraden om een stuk land nabij de rotonde van Albina te gebruiken als begraafplaats. Echter, de dc vindt die plek niet geschikt omdat het gaat om heuvelachtig gebied. Hunswijk had wel een andere plek op het oog, maar dat blijkt in het gebied te zijn van het dorp Moiwana. Mede door het Moiwanavonnis wil hij zijn vingers er niet aan branden. Bestuursambtenaren zijn volgens Hunswijk dringend op zoek naar een hooggelegen plek die als laatste rustplaats van overledenen kan dienen. Het mag niet onder water lopen bij zware buien.
Begrafenisaflegger van de rooms-katholieke gemeente van Albina, R. Black, ziet graag dat de kwestie spoedig wordt opgelost. Hij bevestigt dat de gemeente een brief heeft gehad van de dc over het vraagstuk. Ook de Evangelische Broeder Gemeente Suriname had er een plek om hun mensen te begraven. “We moeten snel een nieuwe plek vinden want vele mensen willen in hun omgeving worden begraven en als iemand begraven moet worden in Moengo of Paramaribo zal dat veel meer kosten”, legt Black uit. Hij is op de hoogte van de huidige praktijken op de begraafplaats.
De ondernemer trekt sinds 2001 aan de bel en heeft veel brieven over het probleem gericht aan de overheid. De kwestie is besproken met de voormalige districtscommissarissen, maar nooit opgelost. “Nu pas vindt de overheid het noodzakelijk om naar een nieuwe plaats te zoeken en de oudste begraafplaats van Albina te sluiten”. Volgens Black bestaat de begraafplaats sinds het ontstaan van het grensstadje. “Albina is meer dan honderd jaar oud en de begraafplaats ook.” Er is volgens hem nog een begraafplaats, maar daar kunnen nog slechts enkele mensen worden begraven.
NDP-parlementariër Claudie Doornkamp-Sabajo van Marowijne dikte maandag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee de behoefte aan een nieuwe openbare begraafplaats aan. “Ik vraag u dat mee te nemen op de begroting. Op de huidige begraafplaats worden mensen al op elkaar begraven – omdat er geen plek meer is – wat niet zo mooi”, zei ze. Abop-parlementariër Genevievre Jordan sneerde naar Doornkamp-Sabajo vaker haar geboortedistrict te bezoeken om beter geïnformeerd te zijn over de ontwikkelingen in Marowijne. “Er is al een commissie – samen met de dc bezig – om een nieuwe begraafplaats te lokaliseren”, aldus Jordan.
Doornkamp-Sabajo haalde ook aan dat het lijkenhuis van de stichting Regionale Gezondheidsdienst te Albina slechts twee koelcellen heeft die een grote bevolking met zes ressorten niet aankunnen. “Als de koelcel soms uitvalt, dan kan u zich voorstellen wat voor ongerief wij krijgen. Waarom wordt het lijkenhuis van Regionaal Ziekenhuis Marwina niet operationeel gesteld? En als dat al in de planning lag, dan wanneer?” vroeg Sabajo zich af.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname