De beoogde wijziging van het staatsbesluit over grondconversie door president Chandrikapersad Santokhi is de zoveelste desavouering van het parlement ten aanzien van dit vraagstuk, meent NDP-fractielid Melvin Bouva. Het staatshoofd heeft een wijziging van het staatsbesluit naar de Staatsraad gestuurd die het na goedkeuring mogelijk zal maken dat belanghebbenden tot maximaal twee hectare grondhuur- of erfpachtpercelen kunnen omzetten naar eigendom.
Tekst Ivan Cairo
Beeld CDS
Bij De Nationale Assemblee (DNA) ligt al geruime tijd een wetsontwerp over grondconversie, maar dit wordt niet op de agenda geplaatst voor behandeling. “Je ziet dus dat de president De Nationale Assemblee weer desavoueert en in feite een grote bullebak maakt voor DNA, terwijl een wet daar in behandeling is. Met zijn eerdere staatbesluit zou de president al zijn ‘middelvinger’ richting het parlement hebben opgestoken”, vindt het NDP-fractielid.
In gesprek met de Ware Tijd vraagt Bouva zich af hoeveel gewone burgers een grondhuur- of erfpachtperceel van twee hectare hebben en hoeveel van hun in staat zouden zijn om voor de conversie te betalen. “Dat is een kleine selecte groep”, stelt de politicus. De beoogde wijziging van het staatsbesluit is voor hem “bevestiging dat dat hele grondconversieverhaal een verhaal is niet om de kleine man, de normale burger, te helpen om zijn grond te kunnen omzetten, maar om een heel selecte groep die dat kan, hiermee te bevoordelen”. Het assembleelid pleit ervoor dat eerst het gronduitgiftebeleid op orde wordt gebracht voordat uitbreiding van de conversiemogelijkheid wordt doorgevoerd.
‘Met zijn eerdere staatbesluit zou de president al zijn ‘middelvinger’ richting het parlement hebben opgestoken.’
NDP-parlementariër Melvin Bouva
Bouva illustreert dat een areaal van twee hectare verdeeld zou kunnen worden in zo een vijftig bouwkavels van ongeveer 350 vierkante meter. Hij vreest dat wanneer de president zijn voornemen doordrukt en grondbezitters hun terreinen zullen verkavelen, deze als bouwkavel in prijs zullen verdubbelen wanneer ze aan burgers ten verkoop zullen worden aangeboden. “Dit is dus ontzettend nadelig voor de normale man, de middenklasse.”
De parlementariër vindt dat de regering met de voorgenomen wijziging opnieuw voorbij gaat aan de belangen van de samenleving. “Door de omvang van te converteren percelen te vergroten naar twee hectare bewijst het staatshoofd lak te hebben aan het parlement en de bevolking en slechts oog te hebben voor het belang van een kleine groep”, meent Bouva. Met de wijziging ondermijnt Santokhi ook één van de basisbehoeften van burgers, namelijk huisvesting, omdat bouwpercelen duurder zullen worden en zo “minder toegankelijk voor iedereen”. “De samenleving zal met dit beleid moeten afrekenen”, vindt het assembleelid.
Advies Staatsraad genegeerd
Op vragen van de krant over deze kwestie had de minister van Grondbeleid en Bosbeheer, Dinotha Vorswijk, nog niet gereageerd. Ook is de behandeling van het gewijzigde staatsbesluit donderdag door de Staatsraad niet afgerond. De raad wil een toelichting van de bewindsvrouw waarom de verruiming noodzakelijk is.
Amzad Abdoel die de NDP in de Staatsraad vertegenwoordigt heeft er een zwaar hoofd in of zijn partij zal meegaan met de wijziging. “Zeker niet als de minister faalt om zaken te verduidelijken”, zegt hij tegen de Ware Tijd. Intussen wordt vernomen dat de NPS faliekant tegen de wijziging is. Ook bij de bespreking van het huidige staatsbesluit was de NPS tegen.
In oktober vorig jaar verwierp de Staatsraad het huidige staatsbesluit over grondconversie en bracht een negatief advies uit aan de president. Alleen de VHP was toen voorstander. De overige politieke partijen, het bedrijfsleven en de vakbeweging waren tegen. Het staatshoofd legde het advies toen naast zich neer en bekrachtigde zijn staatsbesluit niet lang daarna.
Intussen heeft de staat al meer dan SRD 150 miljoen met grondconversie binnengehaald. Momenteel moet SRD 25 voor een vierkante meter worden betaald indien de om te zetten domeingrond in grondhuur of erfpacht is uitgegeven voor bebouwing of agrarische doeleinden. Met de wijziging wordt het mogelijk om domeingrond om te zetten voor zakelijke en industriële doeleinden. Bij conversie voor zakelijke en industriële doeleinden zal SRD 50 per vierkante meter moeten worden betaald.
Toelichting
In de nota van toelichting stelt de president dat de uitvoering van het Besluit Grondconversie 2023 is geëvalueerd en dat de Conversie Unit daarover verslag heeft gedaan aan de regering. Het gehele traject van aanvraag vóór conversie tot afwikkeling van de beschikking is gedigitaliseerd. In tien maanden zijn 5.741 aanvragen goedgekeurd, die een totale conversiewaarde van SRD 108,5 miljoen hebben. “Ook is komen vast te staan dat de vraag naar conversie groot is. Met name kleine en middelgrote ondernemingen hebben kenbaar gemaakt gebruik te willen maken van grondconversie, zodat ook zij meer zekerheid hebben op het stuk terrein dat ten behoeve van hun onderneming wordt ingezet en gebruikt”, aldus het staatshoofd.
Santokhi stelt verder dat gelet op het succes van de conversie en de …
- Man (56) doodt echtgenote (45) en pleegt zelfmoord..
- Hoezo geen koelie als president terwijl er meer Hindostanen…..
- Importers are not criminals..
- Prominente Surinamers roepen op Suriname schoon te maken..
- Volksgezondheid: Plaatsen van modebeugels gevaarlijk!..
- Somohardjo ziet Nasier Eskak graag als volgende BIZA-minist…..
- Laatste woord nog niet gezegd over onregelmatigheden Inter-…..
- DNA versterkt Aanbestedingswet om corruptie en inefficiënti…..
- Symbolische steun en blijvende uitdagingen:..
- Temperatuur daalt, afwisselend zon en bewolking..
- Delegatie Standard & Poors over twee weken in Suriname …..
- Na rechterlijke comparitie: SVB tijdelijk terug naar oude s…..
- Geen speciale wetgeving nodig om ‘local content’ te bescher…..
- Kamala Harris waarschuwt voor tweede presidentschap Trump..
- Arnold Herman Ristie (88) Amsterdam 27-10-2024..
- COP16: Landen lanceren natuurcoalitie..
- Meteodienst: Kans op kortdurende, zware onweersbuien..
- Ministry of Justice and Police investigates abuse in detent…..
- Padieboeren hebben weer problemen bij het inzaaien..
- COP16: Santokhi roept op tot wereldwijde samenwerking..
- IMF onder de indruk van resultaten die Suriname bereikt hee…..