‘Wij slaven van Suriname’ wint NPO-boekenprijs

19/12/2020 02:02 – Stuart Rahan

 
HILVERSUM – Het historische boekwerk ‘Wij slaven van Suriname’ van verzetsheld Anton de Kom heeft vrijdag de prijs gewonnen voor het NPO Radio 1 Non-Fictieboek van het Jaar 2020. “Kippenvel moet ik zeggen. 86 Jaar na dato”, reageerde een blij verraste Mitchell Esajas van het historisch documentatiecentrum The Black Archives. Esajas schreef een inleiding in het opnieuw uitgegeven boek.
Afgelopen jaar is op de laatste vrijdag van de maand door boekenredacteur Emma Louise Diest een non-fictieboek van de maand gekozen.’Wij slaven van Suriname’werd in juli door haar gekozen als beste non-fictieboek van de maand. De pennenvrucht kwam in 1934 uit, een jaar nadat Anton de Kom verbannen werd uit zijn geboorteland Suriname door de toenmalige koloniale regering.
Eerder had dochter Judith de Kom gepleit voor een stukje eerherstel van haar vader. Met de prijs is het eerherstel dichterbij gekomen. De politieke partij Groen Links heeft in de Tweede Kamer in een motie het Nederlandse kabinet gevraagd om “een ruiterlijk gebaar voor de gedwarsboomde Surinaamse schrijver, activist en verzetsheld waarin het foutieve handelen van de toenmalige overheid inzake Anton de Kom ondubbelzinnig wordt erkend”.
Voor de net gepensioneerde directeur van het Bijlmer Parktheater Ernestine Comvalius is er eindelijk gerechtigheid. “De Kom spreekt tot nieuwe generaties en draagt bij aan het historisch bewustzijn van miljoenen!” Van de bijna tienduizend uitgebrachte stemmen heeft ‘Wij slaven van Suriname’ ruim de helft gekregen. De andere vier genomineerde boeken waren ‘Stoorzender’van Arjen Lubach,’Indo’van Marion Bloem,’Kanker voor beginners’van Jeroen van Merwijk en’Mijn ontelbare identiteiten’van Sinan Çankaya.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname