De debatten over de wetten die de financiële voorzieningen van de drie staatsmachten moeten synchroniseren, zijn vanaf het begin tot het einde fel geweest in De Nationale Assemblee (DNA). De wetten zijn vandaag met 28 stemmen voor en 12 tegen aangenomen. Met name de NDP-fractie heeft de wetten zwaar bekritiseerd en noemde het oneerlijk en hebzuchtig om nu met deze voorzieningen te komen, terwijl ambtenaren niet rondkomen. De NDP-fractie heeft tegen de wetten gestemd, terwijl de NPS-fractie zich heeft onthouden van stemmen.
Ivanildo Plein (NPS) zei dat zij niet tegen stemmen, omdat bepaalde zaken wel zijn opgenomen. Echter zijn er nog haakjes en ogen in de wetten en is er weinig rekening gehouden met de gevoelens van de samenleving. De BEP-fractie heeft wel voor de wet gestemd.
Met de aanname van deze wetten zijn de geldelijke voorzieningen van de drie machten nu met elkaar gesynchroniseerd. Een van de belangrijkste redenen voor de wetswijzigingen was dat de staatskas de levenslange zorg voor regeringsfunctionarissen en hun gezinsleden niet langer kan dragen. Daarnaast zorgen de nieuwe wetten voor een vermindering van belangenconflicten en is het probleem van dubbele salarissen bij DNA-leden opgelost.
De pensioengerechtigde leeftijd is vastgesteld op 60 jaar voor iedereen, met uitzondering van de rechterlijke macht. Het automatische recht voor gewezen DNA-leden om beleidsadviseur te worden is afgeschaft. Ook is het kopen van staatsgoederen tegen een symbolisch bedrag opgeheven, en DNA-leden kunnen nog tot één jaar na hun lidmaatschap aanspraak maken op geneeskundige voorzieningen.
Een punt van discussie was dat deze regelingen gelden voor de komende regering en het parlement. Verschillende leden van zowel de oppositie als de coalitie hebben gevraagd dat enkele van deze maatregelen nu al in werking treden zodat bij de machtswisseling bepaalde zaken voorkomen kunnen worden. Ook waren er bezwaren tegen het feit dat de rechterlijke macht geen belasting zou betalen over het heel salaris, maar slechts 90 procent.
Initiatiefnemer Asis Gajadien (VHP) zei dat de grondwet bepaalt dat privileges met betrekking tot belastingen toegekend kunnen worden, maar dat dit wel in een wet geregeld moet worden. Volgens Gajadien is dit, zoals vereist, in een wet vastgelegd. Uiteindelijk stelde hij voor om dit uit de wet te schrappen.
Over het in werking treden van bepaalde maatregelen zei Gajadien dat dit, na overleg met juridische deskundigen, niet mogelijk is, omdat al is bepaald dat de wet pas bij de eerstvolgende regering in werking treedt. Hij merkte op dat leden vrij zijn om initiatiefwetten hierover in te dienen als zij dat wenselijk achten. Daarbij gaf hij aan dat bepaalde zaken bestuurlijke besluiten zijn die door de regering moeten worden genomen.
Waarnemend minister van Binnenlandse Zaken Steven Mac Andrew gaf aan dat vragen over de aankoop, afschrijving en verkoop van dienstvoertuigen beter door de minister van Openbare Werken beantwoord zouden kunnen worden, maar dat de regering na afstemming bereid is om dergelijke zaken via een staatsbesluit te regelen.
- Flamengo Bereikt Finale van Copa do Brasil na Zege op Cruze…..
- Neymar Uitgeschakeld: Al Hilal’s Ster Staat 4-6 Weken…..
- Dood van Bayern München-fan Overschaduwt Champions League-o…..
- Dertienjarige jongen laat leven in verkeer..
- Jongeren Piniika streven naar wederopbouw dorp..
- Santokhi maakt laatste buitenlandse reis als president..
- Amnestievoorstel..
- Politie Waldeck treft menselijke resten aan in schommel..
- Financiën maakt zich op voor koersbeheersingsmaatregelen..
- Chinese en Surinaamse ambassadeurs bieden geloofsbrieven aa…..
- Brunswijk heeft geen problemen met de vele buitenlandse rei…..
- Noors bedrijf sluit overeenkomst met Staatsolie voor datave…..
- Ramdin: ‘Suriname is een van de meest beboste landen ter aa…..
- Overheid crèches hebben personeelstekort van 107 mensen; vi…..
- OKB-delegatie bestudeert Amerikaanse verkiezingsproces en v…..
- Harris erkent nederlaag: “We moeten de uitkomst acceptere…..
- Republikeinen heroveren controle over Amerikaanse Senaat..
- ABOP eist ministerie van Binnenlandse Zaken op..
- Waldemar Kowsoleea..
- SIAF..
- Charleen Vallery Karijosentono-Toekiman al een week vermist..