Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — Stemgerechtigden hebben tot en met 12 februari de gelegenheid om te controleren of ze op de kiezerslijst voorkomen om te kunnen deelnemen aan de verkiezingen van 25 mei. De controle kan zowel digitaal als bij één van de 344 locaties verdeeld over het hele land. Minister Delano Landvreugd van Binnenlandse Zaken (Biza) zei dat deze fase van het verkiezingsproces SRD 75 miljoen kost en voegde eraan toe dat ook hieruit blijkt welke inspanningen de regering zich getroost om het mogelijk te maken voor elke kiezer om te gaan stemmen.
Het gaat bij de controle niet alleen om de naam, maar ook om de andere persoonsgegevens en het adres. “Dit is een heel belangrijke handeling. Bent u verhuisd, laat uw actueel adres vastleggen, zodat we minder onbestelde oproepingskaarten hebben bij de komende verkiezingen”, klonk de oproep van Biza-directeur Mohamad Nasier Eskak.
“Het is je recht en plicht om te gaan stemmen … maak daar gebruik van”Biza-onderminister Maurits Hassankhan
Hij sprak dinsdag bij de start van de wettelijk voorgeschreven ‘terinzagelegging van de kiezerslijsten’. Deze officiële handeling had plaats bij het Bureau voor Burgerzaken Combé aan de Van Sommelsdijckstraat. Aanwezig waren onder anderen Biza-onderminister Maurits Hassankhan en directeur Anastatia Kanapé-Pokie van het Centraal Bureau voor Burgerzaken.
CBB
Drie belangrijke voorwaarden om op de kiezerslijst te staan, zijn dat de persoon minstens achttien jaar en ingezetene van Suriname moet zijn en een vaste woon- of verblijfplaats (een adres) moet hebben. “Mensen die buiten Suriname wonen, worden uitgeschreven”, maakte Kanapé-Pokie duidelijk. “We weten dat de meeste burgers niet opgeven dat ze in een ander land wonen, maar we hebben een samenwerking met enkele landen, waardoor we er ook achter kunnen komen. Verder hebben we onze eigen controlesystemen om na te gaan of een burger nog ingezetene is.”
De CBB-directeur wees er ook op dat “als men een adres opgeeft waar men niet woont de mensen die daadwerkelijk op dat adres wonen dat mogen doorgeven aan CBB”. Die stelt onderzoek in en als dat de melding bevestigt, dan wordt de persoon, die zich aanvankelijk had opgegeven, verwijderd van de kiezerslijst.
Indien een kiezer bij controle een onregelmatigheid opmerkt, mag hij/zij dat melden op een CBB-kantoor of online. “De kiesregeling schrijft voor dat deze verzoeken binnen vijf dagen moeten worden afgehandeld”, zei Kanapé-Pokie.
Laatste kans
Biza-directeur Eskak zei dat tijdens de voorlopige terinzagelegging van 1 september en tot en met 15 december ‘slechts’ dertigduizend personen hun gegevens online hebben gecontroleerd. “Vergeleken met het aantal kiesgerechtigden van 401.000 spreken we van een povere opkomst.”
Daarom is deze terinzagelegging volgens hem zeer belangrijk, omdat het de laatste kans voor de burgers is. Indien na 12 februari blijkt dat de gegevens op de ID-kaart verschillen met die op de kiezerslijst dan zal betrokkene niet mogen stemmen, waarschuwde Eskak.
Landelijke locaties
De directeur gaat er van uit dat gelet op het grote aantal locaties meer mensen zich zullen melden. Dat kan elke dag van zeven uur ‘s morgens tot en met zes uur ’s avonds, ook in het weekend. De locaties zijn onder meer de CBB-kantoren, districtscommissariaten en andere openbare en drukbezochte plekken, zoals de International Mall Suriname aan de Ringweg en de markten in stad en districten.
Hassankhan zei dat op de verkiezingsdag in 2020 de opkomst boven 70 procent was, “maar 30 procent niet-stemmers is behoorlijk veel als je dat moet omrekenen in zetels”. Hij kijkt uit naar een veel hogere opkomstpercentage dit jaar. “We willen een hoge opkomst hebben. Het is je recht en plicht om te gaan stemmen … maak daar gebruik van”, zei hij.
De oproepingskaarten voor het stemmen worden tussen 20 april en met 22 mei huis-aan-huis bezorgd. Wie in die periode geen kaart heeft ontvangen, zal alsnog terecht kunnen bij een aangegeven locatie.
- Sunil Oemrawsingh: ‘Charisma zonder moraal en ethiek is gev…..
- Owru yari-viering was druk bezocht door feestgangers..
- Misiekaba: Legacy van Bouterse zal altijd blijven leven..
- KPS is voorbereid op uitvaart en singi neti Bouterse..
- Gospelartiest Rebrouf Sanvisi dankbaar voor gave Gods..
- Noble Developer zal medio 2025 drie putten boren voor Surin…..
- Nederlands kabinet zat in maag met Bouterse..
- Venezuela looft $ 100.000 uit voor verbannen oppositieleide…..
- Surinaamse rijstsector stagneert in vergelijking met die va…..
- KPS: Wegafsluitingen/-omleggingen in verband met singineti …..
- Wegomleidingen in verband met singi neti en rouwstoet overl…..
- Vlag regeringsgebouwen moet morgen halfstok..
- Sociale instellingen zitten met de handen in het haar..
- Vlag morgen halfstok bij regeringsgebouwen..
- Wegomlegging singi neti en uitvaart Desi Bouterse..
- Zorgvuldigheid staatsinstituten..
- Surinam Airways introduceert FlySLM mobiele applicatie..
- Jaarafsluiting NH: ‘Als NH succesvol is, zal Suriname succe…..
- Emotionele momenten bij eerbetoon voor Desi Bouterse..
- 26-jarige beroofd in binnenstad Paramaribo..
- Overheidskantoren op een kiertje open, maar meestal helemaa…..