Wetgeving voor aantrekken investeerders moet worden herzien

Verschillende wetten die nodig zijn voor een sterk investeringsklimaat en daarmee het aantrekken van investeerders ook mogelijk maken, zullen noodzakelijkerwijs moeten worden herzien. Suriname zal om de economie te herstellen niet alleen zijn schulden moeten herstructureren, maar ook de nationale productie moeten aanjagen. Daarvoor is het volgens president Chan Santokhi noodzakelijk dat er nieuwe investeringen komen.
Het is daarom belangrijk om de nationale wetgeving aan te passen. Volgens de president is het fiscaal klimaat aan dringende herziening toe. Dit moet investeringsvriendelijk worden gemaakt. Zowel de belastingvoet als de tarieven voor winstbelasting op ondernemingen zijn aan herziening toe. “Ons verdragsnetwerk, zowel belastingverdragen als ook investeringsverdragen, moeten verbeterd worden. Suriname heeft slechts twee belastingverdragen en een investeringsverdrag. Die zijn uit de tijd en zal significant moeten worden uitgebreid,” zei het staatshoofd.
Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een nieuwe investeringswet. Deze wet biedt fiscale faciliteiten en zal op korte termijn worden afgerond. Verder zal het sterk verouderde civiel- en bestuursrecht moeten worden gericht naar de huidige omstandigheden. Het concept Burgerlijk Wetboek, dat meer dan tien jaren klaarligt, zal versneld moeten worden aangenomen. Ook een Algemene Wet Bestuursrecht en een Wet Openbaarheid van Bestuur zullen moeten komen. Deze zijn ook in voorbereiding.
Er is al een investeerder om een duurzame waterstoffabriek en energiecentrale te bouwen. Deze is inmiddels met de eerste werken begonnen om de investering te realiseren. Tegelijkertijd is de afdeling Foreign Direct Investment (FDI) binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, bezig om meer investeerders binnen te halen. De FDI moet zorgen voor een rode loper behandeling voor buitenlandse investeerders. De faciliteiten om FDI optimaal te doen draaien, worden nu reeds voorbereid.
Ook projecten met betrekking tot de Hennepteelt zullen worden opgepakt. Diverse investeerders hebben zich hiervoor aangemeld. Er is een commissie ingesteld die de wetgeving zo snel mogelijk in orde moet maken. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan verbetering van local content in het kader van de olievondsten. Ook hieruit zullen enorme investeringen voortvloeien in Suriname, zei de president.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald