Wetgeving en handhaving zullen zorgen voor een schoon Suriname

De samenleving moet in haar totaliteit werken aan het schoonhouden van het milieu. Het moet niet steeds weer de overheid zijn, die voor een schone buurt of omgeving moet zorgen, maar het is een gezamenlijke taak van de samenleving en de overheid. Volgens een van de coördinatoren van de World Cleanup Day, Tanya Frijmersum, moet de bewustwording thuis beginnen in onze eigen omgeving. Het thema voor dit jaar is: “Een schoon milieu met elke cleanup een stap dichterbij.”
Ook bedrijven zoals de Surinaamse Brouwerij N.V. hebben samen met medewerkers en hun kinderen in de buurt die wij kennen als de Cul helpen opruimen. Het is nu al van belang om de kinderen erbij te betrekken om ook van jongs af aan betrokkenheid te kunnen voelen met het schoonhouden van hun eigen omgeving.
De Surinaamse Brouwerij N.V. wil vooral de samenleving erop wijzen om beter om te gaan met ons milieu. Fee Stalmann, HR Manager Surinaamse Bouwerij N.V., zegt dat het een van de taken van de brouwerij is om Suriname altijd schoon te houden. Vandaar er vijftig medewerkers hebben geparticipeerd aan deze dag.
Volgens Frijmersum moet er ook veel gebeuren op het gebied van wetgeving en beleid. Er moeten niet alleen wetten gemaakt worden, maar er moet ook controle en handhaving plaatsvinden van deze wetten voor een beter Suriname. Als er boetes gegeven moeten worden, dient de overheid dat te doen. Dit om te voorkomen dat mensen steeds weer het milieu belasten met troep.
Ook in de andere districten hebben de commissariaten hun bijdrage geleverd voor het onderhouden van vooral de bermen. Het district Nickerie heeft een hele week uitgestippeld om bewustwording te creëren voor de samenleving in het district. Ook het district Brokopondo heeft speciaal samen met bestuursambtenaren en veldwerkers gewerkt aan het schoonmaken van de bermen in het district. “Wij gaan alleen door gezamenlijke inspanning voor een mooi Suriname kunnen zorgen.”