De wetenschapper Max Huisden, voorzitter van de Suriname Alliance For the Environment (SAFE), zegt dat zijn hart bloedt als hij hoort over de plannen om het bauxiet in West-Suriname te exploiteren. Als voorvechter van en deskundige in natuurbehoud stelt hij dat, indien deze plannen worden uitgevoerd, dit zal betekenen dat grote delen van de natuur worden opgeofferd ten behoeve van mijnbouwactiviteiten. Dit zal leiden tot ernstige verstoring van de bodem.
Huisden stelt dat door de grootschalige activiteiten kwik vrijkomt, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de mens. In het programma De Tafel van Suriname suriname en Rasonic TV zei de wetenschapper dat, met de olie- en gasontwikkelingen die ons land veel zullen opleveren, dit niet het moment is om plannen te presenteren die grote invloed op het milieu hebben. Huisden is van mening dat de bauxietplannen de waarde van Suriname zullen verminderen.
Economisch gezien vindt hij dat het exporteren van de grondstof in ruwe vorm niet voordelig is voor het land, tenzij het wordt verwerkt tot een eindproduct. Hij benadrukt echter dat daarvoor veel energie nodig is en dat de gedachte aan een extra stuwmeer voor energieopwekking hem koude rillingen bezorgt. Huisden ziet hydro-energie niet als een duurzame manier van energieopwekking, omdat daarbij ook veel verloren gaat.
Volgens Huisden moet er eerst een gedegen milieueffectrapportage worden uitgevoerd in de kwestie met Chinalco, dat interesse heeft in bauxietontginning. “Men moet niet eerst beslissingen nemen en daarna onderzoeken,” stelt hij. Hij benadrukt dat de data vooraf beschikbaar moet zijn om een weloverwogen besluit te nemen. “Ik kan u op een briefje geven wat de gevolgen zullen zijn, en die zullen niet mooi zijn,” aldus de SAFE-voorzitter.
Hij riep de samenleving en de politieke leiders op om te beseffen wat een uniek land Suriname is en welke voordelen de biodiversiteit te bieden heeft. Huisden pleit ervoor dat Suriname een voorbeeld moet zijn voor de wereld van hoe duurzame ontwikkeling op een andere manier kan worden aangepakt.
- Informatie is geen gunst..
- Jörgen Raymann brengt humor en positiviteit terug met Owru …..
- Suriname gaat screeningspercentage baarmoederhalskanker opv…..
- Electriciteit voor vier dorpen in het Matawai-gebied..
- Politiewoordvoerder pleit voor goede kleding voor manschapp…..
- Samenwerking tussen Volksgezondheid en SLHC om baarmoederha…..
- “Start bouw hoofdbureau politie moet in februari 2025”..
- Ori: Beheersorganisatie voor behoud monumentale panden..
- 46 verdachten aangehouden gedurende operatie kerstbrood..
- Jazzzangeres Monique Masé-Wierdsma: ‘Suriname heeft mijn ha…..
- Fluctuerende valutamarkt in Suriname: oorzaken en gevolgen..
- Eigen hoofdkantoor mijlpaal voor douanekorps..
- Boeren blij met regen..
- SEOB beveelt vervolg IMF programma aan..
- Douanekorps heeft eigen kantoor..
- Vipassana meditatie: de weg naar innerlijke transformatie..
- Aanvragers van wateraansluiting op waternetwerk SWM zijn wa…..
- Eindrapport CLAD over Somohardjo nog niet af..
- Suriname ratificeert vier ILO-verdragen..
- Minister Ori bevestigt het gebruik van een vervalst diploma…..
- Tekort aan agenten belemmert politiewerk en veiligheid..