Wet oprichting instituut voedselveiligheid goedgekeurd

Coalitie en oppositie hebben eensgezind gewerkt aan de wet voor de instelling van een voedselveiligheidsinstituut voor geheel Suriname. De wet is vrijdag met 39 algemene stemmen goedgekeurd. De initiatiefnemers voor deze wet waren oppositie- en coalitieleden. Het oorspronkelijke ontwerp is na debatten in De Nationale Assemblee behoorlijk aangepast.

Met de oprichting van het Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid Suriname (NIVS) zullen alle verantwoordelijkheden bijeengebracht worden. Nu zijn verschillende instanties belast met deeltaken, waarbij er geen uniforme regels worden gehanteerd. Een focuspunt in de wet is de agrarische sector. Er moeten dusdanige standaarden worden gehanteerd waardoor de export van groenten en fruit naar de Europese markt geen belemmeringen ondervindt. Het NIVS krijgt een startkapitaal van een miljoen SRD.

Net als diverse Assembleeleden, verwacht ook minister Prahlad Sewdien dat met deze wet de agrarische sector stappen vooruit zal maken. Alle stappen om veilig voedsel te produceren worden gemonitord. Door toegang tot onder andere de Europese markt, wordt ook de productie verhoogd. Ook de consument heeft de garantie dat het voedsel veilig is geproduceerd. 

De initiatiefnemers van deze wet zijn: Mahinder Jogi (VHP), Rabin Parmessar (NDP), Cheryl Dijksteel (VHP), Jennifer Vreedzaam (NDP) en Genevievre Jordan (ABOP). De commissie van rapporteurs bestond uit: Mohamedsafiek Gawrie (voorzitter/VHP), Patrick Kensenhuis (NDP), Josafat Kanape (ABOP), Ronny Asabina (BEP), Harriet Ramdien (VHP), Ebu Jones (NDP) en Radjen Debie (VHP).
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com