Wet negende volks- en woningtelling goedgekeurd in DNA

door Wilfred Leeuwin
PARAMARIBO — Met algemene 35 stemmen is vrijdagmiddag de wet ‘Negende algemene volkstelling’ goedgekeurd in De Nationale Assemblee. Hiermee is een wettelijke basis gelegd voor het houden van de negende census, waarmee op 14 oktober een aanvang wordt gemaakt. Deze duurt tot en met 22 december.

Zoals bij elke volks- en woningtelling het geval is, worden, afhankelijk van de situatie van het moment, één of meerdere aanpassingen gepleegd aan de bestaande moederwet. Hoewel niet alle parlementariërs op één lijn lagen over de aanpassingen, is door alle fractes in hun stemmotivatie benadrukt dat zij vanwege het grotere nationaal belang instemmen met de wijzigingen.

“Op vragen van parlementariërs onderstreepte de bewindsman dat de censusresultaten niet dienen en ook niet worden gebruikt voor politieke doeleinden”

Hoewel het niet gaat om principiële wijzigingen, is gedurende de twee dagen waarop de behandeling heeft plaatsgevonden intensief gediscussieerd over vraagstukken als de rol van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), dat is belast met de uitvoering van de census. Ook de impact en het inzichtelijk maken van de resultaten op huidige en moderne ontwikkelingen, nationaal en internationaal en het versterken van instituten, zoals de stichting Planbureau, die moeten helpen bij het formuleren van beleid uit de data, kwam aan de orde.
‘Afro-Surinamers‘
Een vraagstuk waar het parlement nog niet helemaal over uit is gediscussieerd is de vraag als bij het kiezen van een identiteit er niet een categorie ‘Afro-Surinamers’ moet worden toegevoegd. Dit mede op voorstel van de maatschappelijke organisatie Fiti Makandra. Deze categorie zou komen naast de bestaande van marron en creool voor de Surinamers die zich rekenen tot nazaten van de uit Afrika gekomen en tot slaaf gemaakte mensen.
Er is geprobeerd met enige omzichtigheid deze discussie, die gevoelig van aard is, niet de boventoon te laten voeren. Uiteindelijk is ervoor gekozen de toevoeging niet te doen en de keus voor deze groep Surinamers te houden op marron en creool. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, die namens de regering vragen over de wet beantwoordde, zei dat in geval het bij de data gaat om specifiek het begrip en het totaal aan Afro-Surinamers, die gegevens van de beide keuzes – marron en creool – bij elkaar kunnen worden opgeteld.
Doelen census
De bewindsman heeft uitgelegd dat de telling wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Omdat in het kust- en stedelijk gebied de woon- en leefcultuur anders zijn, zijn er verschillende manieren uitgezet om de census te doen. Het doel van de telling is het verzamelen van demografische, sociale, economische en culturele gegevens ten behoeve van het statistiekwezen, alsook het verrichten van steekproefonderzoek op sociaaleconomisch en cultureel gebied. Verder dient de telling om het verkrijgen van een periodieke controle op de bevolkingsboekhouding.
Raghoebarsing benadrukte dat zorgvuldig met de informatie wordt omgegaan. Daar zijn de personen, die zijn belast met de telling, goed in getraind. Meer nog is het verstrekken van deze informatie aan derden of het doen uitlekken daarvan strafbaar. Op vragen van parlementariërs onderstreepte de bewindsman dat de censusresultaten niet dienen en ook niet worden gebruikt voor politieke doeleinden.