Wereld Fysiotherapie Dag met focus op COVID-19

Op 8 september wordt Wereld Fysiotherapie Dag door alle lidlanden aangesloten bij ‘World Physiotherapy’ herdacht. De Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie (SVF) die dit jaar 50 jaar bestaat, is vanaf 1974 aangesloten bij deze wereldorganisatie. Het thema is: “Hoe kan het anders, revalidatie en COVID-19”.
We zitten nu allemaal in een periode waar de aandacht naar het coronavirus gaat en COVID-19. Als paramedische beroepsgroep zijn fysiotherapeuten onder andere belast met de revalidatie van iedereen die daarvoor in aanmerking komt: klachten van het houdings- en bewegingsapparaat. Maar mensen kunnen natuurlijk niet zomaar bewegen als het zenuwstelsel er niet is, hart- en longen hun werk niet doen en noem maar op. Via de media is al vaak aangehaald dat mensen die niet-overdraagbare aandoeningen hebben (NCDs) een ernstiger verloop van klachten van COVID-19 kunnen hebben.
NCDs kunnen zijn hoge bloeddruk, suikerziekte, kanker en ademhalingsproblematiek. We hebben het in feite over chronische ziekten, ze blijven voor lange tijd! Het gros van ze is wel te voorkomen. Boosdoeners overgewicht (te dik zijn) en roken kunt u ook aanpakken. Het gaat om het hebben van een gezonde leefstijl. Juist dat is zo te zien erg moeilijk voor mensen om te hanteren laat staan vol te houden.
In het Regionaal Ziekenhuis Wanica worden mensen met verschijnselen van COVID-19 opgenomen en ook diegenen die op de Intensive Care (IC) moeten. De IC van het Sint Vincentius Ziekenhuis werd al vroeg ingezet en nu zijn andere ziekenhuizen ook betrokken. De ‘community spreading’ baart veel zorgen! Dagelijks zien we hoeveel positieven er weer bijkomen, wie genezen is of overleden….
Indien fysiotherapie gewenst is bij een persoon met COVID-19 kan dat al in het ziekenhuis gedaan worden of na ontslag, poliklinisch. De fysiotherapeut behoort voldoende kennis te hebben over de aanpak/behandeling en zal in een multidisciplinair team werken. Afhankelijk van de aanwezige klachten zoals kortademigheid, moeite met ophoesten, vermoeidheid en spierzwakte zal er een behandelplan opgesteld en uitgevoerd worden.
Deze ondersteuning kan voor de mensen een positieve verandering zijn in hun klachtenpatroon. Het geeft mensen ook een houvast, ze kunnen er ook zelf wat aan doen doordat ze oefeningen krijgen om zelf te doen. Dat geeft weer wat zelfvertrouwen en angstvermindering! Ademhalingsoefeningen zijn bedoeld om onder andere de zuurstofopname te bevorderen, maar brengt mensen ook tot rust. Die rust is essentieel! Slecht slapen is niet prettig en de IC is ook geen vakantieoord.
Een andere aanwinst bij fysiotherapie kan zijn dat mensen door de behandeling niet aan een beademingsmachine hoeven te gaan. Of dat ze niet verslechteren en niet naar de IC moeten. Dat is een geruststelling voor de persoon en zeker ook zijn familie en naasten.
Na ontslag uit het ziekenhuis blijkt uit diverse publicaties dat velen die milde klachten hadden toch nog last hebben van restverschijnselen. Nog maandenlang na ontslag. Vermoeidheid en slechte lichamelijke conditie waardoor dagelijkse activiteiten zoals traplopen, baden en wandelen niet meer goed gaan. Fysiotherapeutische begeleiding is ook hier welkom!
Tenslotte wil eenieder vroeg of laat weer lekker in zijn vel zitten en goed functioneren. Dat komt ook onze maatschappij ten goede. Hoe eerder de fysiotherapeut betrokken wordt bij de revalidatie van personen met COVID-19 hoe meer kostenbesparend! Het uiteindelijke doel is ook net zoals bij elke persoon met een andere ziekte om de kwaliteit van leven te bewerkstelligen. Fysiotherapeuten gaan daarvoor!

Preventie commissie Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald