Website persoonlijke verhalen Noord-Commewijne gelanceerd

20/12/2020 21:09 – Audry Wajwakana

: Audry Wajwakana  
PARAMARIBO – Opa Marimin (87) uit Alliance werkte in zijn jonge jaren bij een smederij in de plantage bekend als ‘blaasbarki’. Hij herinnert zich dat het werk behalve heel zwaar en intensief ook gevaarlijk was. Gelukkig kreeg hij nooit een ongeluk, maar een minder goede herinnering is dat hij een heel jaar niet werd uitbetaald. Hij besloot naar de plantagedirecteur, directeur Gummels te stappen voor een lening. De directeur spreken ging op een heel opmerkelijke manier. “Yu musu waka nanga yu kindi, totdat je binnen werd geroepen”, zegt hij. Het verhaal van opa Marimin is een van de vijfenvijftig verhalen opgenomen in het project ‘Het Geheugen van Commewijne’.
Het gaat om persoonlijke verhalen van bewoners uit de zes dorpen van Noord-Commewijne, die met de launch van de website geheugenvancommewijne.sr aan een groter publiek beschikbaar zijn gesteld. Op een gemakkelijk toegankelijke manier krijgt de lezer een andere kijk op de geschiedenis van het district dat ooit tijdens de koloniale periode bloeiende plantages had. De nieuwe website is gisteren te Fredriksdorp officieel door districtscommissaris van Commewijne, Mohamedsafiek Radjab gelanceerd.
Initiatiefnemer van het project is ondernemer Sirano Zalman, die middels de persoonlijke verhalen de kracht van Commewijne tot uiting wil brengen. Het project is een twinning, dat uitgevoerd wordt door de Hogeschool van Amsterdam en de Stichting Gedeeld Cultureel en Historisch Erfgoed Suriname Nederland. Op de website is een kaart van Noord-Commewijne geprojecteerd en zijn de verschillende verhalen in zijn geheel en ook per plantage geselecteerd.
Zalman beaamt dat de website zo laagdrempelig mogelijk is gebouwd. “Iedereen moet er makkelijk op komen”, zegt hij. Zowel jongeren, ouderen, vrouwen, mannen als de verschillende beroepsgroepen zijn geïnterviewd. Behalve de geschreven verhalen zijn ook ’s en filmpjes van de geïnterviewden alsook trefwoorden geplaatst.
Radjab beklemtoont dat de lancering van de website van grote betekenis is voor zijn district. “Nu kunnen mensen over de hele wereld de verhalen lezen en hierdoor nieuwsgierig raken om het district te bezoeken. Hiermee zal toerisme gestimuleerd worden. Door de verhalen worden natuur, cultuur en geschiedenis over een stukje Suriname gedeeld”, zegt hij tegen de Ware Tijd. Om op de toerisme spinn-off vooruit te lopen, beloofde hij de initiatiefnemer van het project dat er een betere parkeerhaven op het vaste land (aan de overkant van Fredriksdorp…red.) aangelegd zal worden.
Na de lancering van de website wordt gewerkt aan de volgende fases van het project. Het realiseren van het Verhalenhuis in Fredriksdorp. Hiervoor wordt een plantagehuis uit 1740 beschikbaar gemaakt. “De verhalen zullen in het Verhalenhuis op een interactieve manier worden gepresenteerd. Hiervoor heeft de Hogeschool Amsterdam, de Hogeschool van Kunsten Utrecht benaderd om de opgenomen verhalen op een bijzondere manier te exposeren”, zegt Zalman.
Het Verhalenhuis wordt ook een kennis- en informatiecentrum van heel Noord-Commewijne. Hiervoor wordt nog achtergrondinformatie verzameld van de verschillende dorpen. “De uitdaging was om de informatie uit de geschiedenisboeken te halen, maar nee wij schrijven de nieuwe geschiedenis. Wat gebeurt er vandaag de dag. Bakkie heeft nu het mooiste museum van Suriname en zo zijn er veel van die verrassingen die te ontdekken zijn in het Verhalenhuis. Het Verhalenhuis wordt ook een plek voor onderzoekers en kunstenaars. Twee kamers in het Verhalenhuis zullen als studio’s opgebouwd worden voor onderzoekers. Het derde traject is een fietsroute die over de hele rechteroever van Commewijne wordt uitgezet, waarbij middels een app de plekken waarover de verhalen zich afspelen, de bezoeker een voorstelling kan maken.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname