‘We zullen onze eigen boontjes moeten doppen’

05/11/2020 00:00 – Arjen Stikvoort

Joe Biden (l) lijkt goed op weg de nieuwe president van de VS te worden. Volgens The Associated Press staat het zittende staatshoofd vijftig kiesmannen achter: 264 om 214. Om president te worden zijn er minimaal 270 kiesmannen nodig. : Associated Press  
PARAMARIBO – Wie de nieuwe president van de Verenigde Staten (VS) wordt – Joe Biden heeft volgens Associated Press momenteel al 264 van de benodigde 270 kiesmannen en Donald Trump 214 – leeft niet echt onder Surinamers. Het land zit zelf in economisch zwaar weer en heeft zijn handen vol. De presidentsverkiezingen van de VS worden zijdelings wel gevolgd, maar wie straks de machtigste man van de wereld wordt, is daarbij niet van het allergrootste belang.
“We hebben in Suriname genoeg eigen grote (vooral economische ) problemen om op te lossen. Dat is onze eerste prioriteit”, zegt de voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) Winston Ramautarsing. Hij volgt de nek-aan-nekrace tussen de twee presidentskandidaten en verwacht dat Joe Biden het toch net gaat halen. “Maar de invloed van de uitslag zal op Suriname zeer beperkt zijn”, voorspelt hij tegenover de Ware Tijd. “Suriname speelt geen factor. Het gaat niets veranderen aan het Amerikaans buitenlandbeleid. Alleen met betrekking tot de wereldproblemen kunnen we verandering verwachten.”
Ook de handel van Surinaamse importen vanuit de VS zal volgens de econoom niet snel veranderen. Ramautarsing merkt op dat de democraten wel altijd sympathieker geweest zijn naar het Caribisch Gebied en de ontwikkelingslanden. Maar Amerika heeft niet echt heel grote belangen in Suriname. “Dit kan veranderen als Amerikaanse bedrijven hier olie gevonden hebben, maar nu hebben ze hun handen vol aan de olie in Guyana. Als er van de VS een positieve wind komt, is dat meegenomen. Maar vooralsnog zullen we onze eigen boontjes moeten doppen.”
Directeur Amiet Kesharie van Perkash Trading importeert ruim 80 procent van zijn producten uit de Verenigde Staten, van schoenen tot tassen, van zaagmachines tot kasten. Hij zegt dat het voor de handel niet veel uitmaakt wie wint. Want Suriname is neutraal. En de handel gaat toch wel door. Toch gaat zijn voorkeur uit naar Biden. “Net als in Suriname heeft iedereen het zwaar daar in de States, dus misschien is een andere president dan Trump beter.”
Directeur Ann van Dijk van Ditra International verdiept zich niet heel erg in de verkiezingen van Amerika, maar houdt vanuit de business de politieke beslissingen goed in de gaten. De firma importeert airco’s uit de VS. “Ik verwacht niet dat de nieuwe of herkozen president enig invloed heeft op de handel. Tenzij er natuurlijk een importstop komt.”
Politicoloog Thea Smith vindt de verkiezingen in de VS zeer uitdagend. “Want voor staan in de peilingen, betekent nog niet gelijk met de winst ervandoor gaan”, refereert Smith aan vijf jaar geleden met Hillary Clinton in de strijd om het Witte Huis. Echter, de politicoloog is van mening dat het iemand moet worden die het beste met het land voor heeft. Die de problemen als het veiligheidsvraagstuk, de migrantenproblematiek, de Black Lives Matter en alle andere belangrijke issues moet kunnen oplossen.
Ook Smith verwacht niet dat een eventuele nieuwe president grote invloed op Suriname individueel zal hebben. “We hebben geen cruciale rol ingenomen in het buitenlandbeleid van Amerika. Maar de regio moet als blok gaan onderhandelen met de VS. Wat zal het voordeel van de regio in zijn totaliteit worden. Wij als natie mogen daar niet in achtergelaten worden.” Biden stelt net als Donald Trump het Amerikaanse belang voorop, maar heeft volgens de politicoloog wel een meer mondiaal belang voor ogen.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname