‘We willen iedereen in Suriname tellen’

Tekst en beeld Edwien Bodjie

PARAMARIBO — “Nee, de census is nog niet afgelopen. Zij die nog niet zijn geteld, zullen deze keer wél worden geteld. U zult onze mensen in het veld zien en wij vragen opnieuw om uw volledige medewerking.” Deze oproep deed Naomi Caupain, Deputy National Census Officer, vrijdag tijdens een persbriefing in het gebouw van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) aan de Klipstenenstraat.

Zaterdag (morgen) start de tweede ronde van de negende algemene volks- en woningtelling. Deze duurt tot en met april. “Ik doe een beroep op iedereen om zijn of haar bijdrage te leveren aan de volkstelling. We rekenen op uw medewerking. We willen namelijk iedereen in Suriname tellen. Met deze tweede ronde moet dat nu wel lukken.”

“We gaan voor een bredere dekking. Dat betekent dat we deze keer iedereen hopen te tellen”Deputy National Census Officer Naomi Caupain

De eerste ronde, die plaatsvond van 14 oktober tot en met 22 december 2024, kende verschillende uitdagingen, waardoor niet alle inwoners konden worden geteld. Eén van de grootste problemen was de extreme droogte in het binnenland, waardoor bepaalde gebieden onbereikbaar waren.

Gerichte aanpak

Nu de situatie enigszins is verbeterd, hoopt het ABS op een volledige dekking. “We gaan voor een bredere dekking. Dat betekent dat we deze keer iedereen hopen te tellen”, hield Caupain de pers voor.

In deze tweede ronde richt het ABS zich specifiek op de gebieden en adressen die nog niet zijn geteld. De telling zal plaatsvinden in de districten Paramaribo, Sipaliwini, Wanica, Commewijne, Marowijne, Para en Saramacca. Sipaliwini kon in de eerste ronde niet volledig worden meegenomen vanwege de extreme weersomstandigheden.

Door evaluatie van de eerste ronde is inmiddels vastgesteld welke adressen nog niet zijn bezocht en wat de respons op die locaties was. “Dit is een gerichte aanpak.” De interviews zullen plaatsvinden in de namiddag en avond, evenals in het weekend. Daar is bewust voor gekozen, omdat veel mensen overdag werken en ’s avonds of in het weekend beter bereikbaar zijn.

Mensen die de eerste keer niet zijn geteld, kunnen contact opnemen met het ABS en desgewenst een afspraak maken om thuis te worden geteld. De tellers zullen dan langskomen.

(lees verder onder de )

[: FB ABS]

Noodzaak volkstelling

Er is ook uitgebreid overleg geweest met het traditionele gezag, kerkgemeenschappen en andere organisaties om de betrokken burgers goed te informeren. Dit moet ervoor zorgen dat mensen de tellers herkennen en begrijpen waarom de volkstelling belangrijk is.

De telling is essentieel voor goed bestuur. De verzamelde data worden gebruikt voor beleidsvorming en planning en zijn waardevol voor onderwijsinstellingen, wetenschappers en internationale organisaties.

(lees verder onder de )

De tweede ronde van de volkstelling start zaterdag. [: FB ABS]

De totale kosten van deze volkstelling bedragen zeven miljoen US dollar. De census wordt voor 75 procent gefinancierd door een lening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. De Surinaamse overheid komt in met de resterende 25 procent.

De eerste volkstelling in Suriname vond plaats in 1921 toen het land 107.723 inwoners telde. Bij de laatste telling in 2012 stonden er 541.638 inwoners geregistreerd.