‘We wensen medezeggenschap bij besluitvorming’

01/09/2020 00:00 –
Vicepresident Ronnie Brunswijk (r) luistert naar de grieven die een verpleegkundige opsomt uit de protestbrief die maandag aan hem is overhandigd. De groep ergert zich eraan dat besluiten over werken onder Covid-19-protocollen boven haar hoofd worden genomen en eist zeggenschap. :  
PARAMARIBO – Verpleegkundigen van verschillende zorginstellingen waaronder het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en ’s Lands Hospitaal hebben maandag een petitie ingediend bij vicepresident Ronnie Brunswijk. De groep zorgverleners die zich vooral bezighoudt met Covid-19-patiënten is niet tevreden over de communicatie tussen haar en de leidinggevenden van de instellingen.
Vooral de verandering van de werktijden zonder afstemming zorgt voor irritatie. “We eisen dat er beter wordt gecommuniceerd met ons zodat we op één lijn staan en dat zaken niet aan ons worden opgelegd”, zegt Saskia Daro, één van de indieners. Ze wijst erop dat eerder met de leiding van de ziekenhuizen is afgesproken dat er twee shifts van twaalf uren zouden worden gehanteerd. Daaraan zou er ook een aparte vergoeding worden gekoppeld.
Deze werktijden komen volgens de verpleegkundigen heel gunstig uit. “Als professionals zijn wij hiermee akkoord gegaan en in samenspraak met onze gezinnen toegestemd. Helaas hebben we afgelopen donderdag van de coördinatoren van de verschillende Covid-19-afdelingen bij het AZP vernomen dat de diensten worden teruggebracht naar drie shiften”, zegt Daro teleurgesteld.
Dat is volgens haar zonder afstemming gebeurd. De verpleegkundigen verzoeken daarom dat dit besluit wordt teruggedraaid. “We wensen medezeggenschap bij de besluitvorming van voorgenomen veranderingen”, wordt benadrukt in de petitie. De groep vermoedt dat de beslissingen worden genomen door derden die geen affiniteit hebben met het zorgveld. Daro: “We willen met rust worden gelaten zodat we samen met de artsen goede zorg kunnen bieden aan de patiënten die ons hard nodig hebben en op ons wachten.”
De verpleegkundigen onderstrepen in hun petitie ook het feit dat niet altijd op tijd wordt uitbetaald. Dit willen ze graag veranderd zien. De groep vraagt verder dat minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid alle zorginstellingen en accommodatieplekken waar Covid-19-zorg wordt geboden, bezoekt. Daarnaast willen de ontevreden zorgverleners ook steeds een week bijzonder verlof voordat ze weer worden ingezet. Brunswijk verzekerde dat de petitie maandag meteen met president Chandrikapersad Santokhi besproken zou worden. “Ik ga ervoor zorgen dat de minister contact met jullie maakt”, beloofde de bewindsman.
  Tweet 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname