‘We kunnen veel meer Covid-leed verwachten in januari’

21/12/2020 00:00 – Amanda Palis

Infectioloog Stephen Vreden en epidemioloog Radjesh Ori maken zich zorgen om de huidige Covid-19-situatie in het land. : covid-19.sr  
PARAMARIBO – “Als we zo door gaan dan kunnen we echt veel meer Covid-leed verwachten in januari!” Die onheilspellende uitspraak doet epidemioloog Radjesh Ori, die waarnemend directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) is, zondag tegenover de Ware Tijd. Hij schetst een heel somber beeld en noemt de situatie “veel erger” dan de voorgaande Covid-19-golf.
“De besmettingssnelheid is veel groter en sneller. Waar we een dag eerder achttien nieuwe besmettingen hadden, hebben wij de volgende dag meer dan vijftig nieuwe. Dat baart zeker zorgen”, beaamt Ori.
Ook infectioloog en internist Stephen Vreden is bezorgd over hoe de Covid-19-situatie zich in rap tempo ontwikkelt. “Sinds dinsdag komen er veel meer gevallen bij. We kunnen eigenlijk nu al praten van een ramp, het ligt aan ons hoe groot deze kan worden”, zegt Vreden.
De gezondheidsinstellingen zijn momenteel bezig met het opschalen van de faciliteiten, zeggen beide specialisten die deel uitmaken van het Outbreak Management Control Team dat de regering adviseert. “Er is in elk geval al een ziekenhuisvleugel vol. We moeten als individu echt een keus maken: gaan we nu feesten en in januari huilen of voorkomen we dat de situatie verergert”, waarschuwt Ori.
Voor Vreden gaat het niet alleen om het vrijmaken van de fysieke ruimten voor Covid-19-patiënten, maar ook om het personeel van de zorgsector dat uitgeput is. “Waar gaan we verpleegkundigen vandaan halen als zij die er nu zijn niet meer in staat zijn om te werken door uitputting? Zonder zorgpersoneel kun je geen zorg bieden. Daaraan moeten we ook denken”, aldus Vreden.
Hij noemt het ook oneerlijk dat andere ziektes zoals kanker en niet overdraagbare aandoeningen weer een tweederangs behandeling krijgen. “De reguliere zorg of behandeling staat hierdoor ook onder druk. Het is oneerlijk naar hen toe, want alle mogelijkheden worden uitgeput om een verergerde Covid-19-ramp te voorkomen.”
Beide specialisten benadrukken het belang van eigen verantwoordelijkheid van de samenleving. “Het maakt niet uit hoeveel regels of maatregelen worden doorgevoerd. Als ze niet worden nageleefd heeft het geen zin ze te hebben. We zien nog steeds om ons heen dat mensen gewoon feesten. Eigen verantwoordelijkheid nemen is heel belangrijk”, benadrukt Ori.
Vreden, die hem daarin ondersteunt, kan wel begrijpen dat de samenleving op- en aanmerkingen heeft als prominente figuren zich ook niet houden aan de regels. “Ik vind persoonlijk dat we inderdaad als voorbeeld moeten dienen, willen we dat de regels worden nageleefd. Echter, het is niet goed dat men door het niet correct handelen van anderen de regels niet opvolgt. Het ligt nog steeds in jouw handen”, onderstreept de infectiollog.
Ondanks het duo nu al alarm slaat, noemt Vreden de situatie niet uitzichtloos. “Als we ernaar werken om de situatie niet te laten verergeren is er hoop tot de vaccinaties er zijn.”
Het besef dat Covid-19 niet “een zomaar ziekte” is, is er volgens Vreden jammer genoeg niet. Er zijn patiënten die een half jaar na Covid-19 nog zitten met complicaties, vertelt hij. “Niet alleen oudere, maar ook jonge mensen kunnen plotseling niet meer fungeren of bewegen als voorheen. En we weten niet of het blijvend zal zijn of van korte duur is, dat moet nog blijken. Dus liever krijg je helemaal geen Covid-19”, zegt Vreden.
Een ander zorgpunt voor Ori is het aantal mensen dat zich niet laat testen. “Als we kijken naar de percentages van de testresultaten merk je dus dat er te weinig wordt getest. Ik vermoed dat de mensen niet willen testen omdat de feestdagen eraan komen. Wat ze echter niet beseffen is dat ze hiermee anderen in gevaar brengen.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname