‘We hebben geen reden ons te verzoenen’

11/12/2020 16:04 – Gilliamo Orban

 
WANICA – De voormalige rebellengroep Tucajana Amazones onder leiding van Thomas Sabajo, laat weten dat er geen reden tot verzoening is met het Jungle Commando dat werd geleid door Ronnie Brunswijk. De guerrillagroepen hebben volgens Sabajo nooit tegen elkaar gevochten. “Dus, we hebben niets te verzoenen”, zegt Sabajo tegen de Ware Tijd. Hij wordt geflankeerd door voormalige strijdmakers Coen en Mario Wijngaarde.
Mario Wijngaarde geeft aan dat de Tucajana Amazone is ontstaan als gevolg van het Kourou-vredesakkoord in juli 1989. Hij wijst erop dat artikel 5 lid 1 van het akkoord aangeeft dat de Jungle Commando gelegaliseerd zou worden en een speciale politie-eenheid zou worden voor het binnenland. “Dit zou voor meer consternatie zorgen bij de inheemse dorpen. Die mannen waren terroristen en ze zouden legaal optreden in de dorpen”, zegt Wijngaarde.
Tegen deze achtergrond is volgens hem de Tucajana in het leven geroepen om de inheemse dorpen te beschermen. Zijns inziens heeft de Tucajana ervoor gezorgd dat in 1992 een akkoord voor Nationale Verzoening en Ontwikkeling is getekend. De Tucajana en het Jungle Commando zijn hierdoor opgehouden te bestaan. “Als het Jungle Commando een politie-eenheid zou worden, zouden we misschien werkelijk met elkaar vechten”, zegt hij.
Zowel Wijngaarde als Sabajo ontkent dat de Tucajana door de toenmalige legerleider Desi Bouterse werd ondersteund. Dit is volgens Wijngaarde mogelijk gevoed doordat militanten en militairen zich met hun wapens bij de Tucajana hadden aangesloten. In een statement die wordt voorgelezen door Wijngaarde geeft hij aan dat de Tucajana in verzet is gekomen tegen het onrecht dat diverse inheemse dorpen is aangedaan tijdens het conflict tussen het Jungle Commando en het leger.
De groep is volgens hem opgericht met concrete doelen die te maken hebben met duurzame ontwikkeling. “Een goed voorbeeld is het grondenrechtenvraagstuk dat na meer dan dertig jaren nog steeds actueel is. We hebben nooit als doel gehad om te vechten tegen de broeders van Jungle Commando”, zegt Wijngaarde.
Het gebeuren laatstelijk in het Mapanegebied kan volgens de statement geen relatie hebben met de Tucajana. “Het is begrijpelijk dat Brunswijk behoefte hieraan had, vanwege handelingen gepleegd door het toenmalige Jungle Commando in dat gebied tijdens de Binnenlandse Oorlog”, geeft Wijngaarde aan.
Bij de plechtigheid heeft een voormalig lid van de Tucajana, Vernon James, enkele handelingen gepleegd. Dit was niet namens de Tucajana, maar namens een inheemse organisatie, waarvan hij lid is. “We hebben alle respect voor de degene die hieraan behoefte hadden.”
De insteek van Steven Jakaoemo op zijn Facebookpagina, dat het om de Tucajana ging, heeft onrust teweeggebracht binnen grote delen van de inheemse gemeenschap. “Gelukkig heeft hij dat ook teruggedraaid toen hij begreep dat het niet om de Tucajana Amazones ging. We vergeven hem voor deze ongelukkige handeling en gaan ervan uit dat hij positieve bedoelingen had.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname