‘We gaan het alleen redden als we het samen doen’

09/01/2021 18:02 – Arjen Stikvoort

Een deel van het publiek op de eerste dag van de jaarbeurs in 2019. Vorig jaar kon deze activiteit niet plaatsvinden vanwege Covid-19. : dWT Archief  
PARAMARIBO – De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) heeft een bewogen jaar achter de rug. De Covid-19-pandemie kwam voor haar heel dichtbij toen bestuurslid Rik Schuitemaker als eerste Surinamer aan het virus bezweek. “We treuren nog steeds om hem, omdat hij een echte trekker was in de business en binnen de saamhorigheid van de Kamer,” zegt ondervoorzitter Paul de Baas tegen de Ware Tijd.
De coronapandemie trok een zware wissel op het bedrijfsleven. Veel bedrijven werden voor kortere of langere tijd gesloten en kwamen met verminderde of zonder inkomsten te zitten. Ook KKF kampte met grote inkomstenderving. “Door de pandemie en de daarmee gepaard gaande regels kon geen ruimte worden verhuurd voor bijvoorbeeld beursactiviteiten, trouwfeesten, rouwdiensten of vergaderingen. We zijn teruggevallen op onze core business: reclame maken voor onze ondernemers en hen stimuleren hoe zij door kunnen gaan.” De ondervoorzitter verzekert dat ondanks de slechte economie bedrijven zich inzetten om te blijven bestaan. Er komen zelfs nieuwe inschrijvingen binnen. Hij wijst op de noodzaak van samenwerking.
KKF heeft handel en bedrijfsleven regelmatig gewezen op de Covid-19-maatregelen en de economische effecten. Ondanks het samenscholingsverbod ontwikkelde ze faciliteiten om de dienstverlening voort te kunnen zetten. Ze ondersteunde volledig de maatregelen van de overheid tegen de pandemie en heeft onder meer ruimte ter beschikking gesteld om mensen die positief getest waren te isoleren. Dat werd mogelijk door leningen vanuit het bedrijfsleven. De Baas zegt dat er nog een bedrag openstaat dat de regering moet voldoen. Maar dit weerhoudt KKF er niet van om weer mee te werken, als in de tweede golf op haar een beroep wordt gedaan.
KKF maakte tijdens de regering-Bouterse een inventarisatie van bedrijven die noodhulp nodig hebben en voor hoeveel. “Want belangrijk is de garantie voor werkgelegenheid.” Maar die regering noch haar opvolger heeft daar daadwerkelijk iets mee of aan gedaan. De Baas zegt in zijn terugblik ook dat de Srefidensi- en de kerstbonus van SRD 300 die de regering-Santokhi heeft beloofd aan alle werknemers in de publieke en private sector nog niet is betaald. “Tenminste de bij KKF geregistreerde bedrijven hebben nog niet aangegeven dat zij enige steun hebben ontvangen van de overheid om deze bonussen te betalen.” Hij sluit niet uit dat sommige bedrijven uit eigen middelen dit hebben gedaan. Ook bij KKF is de financiële rek eruit om de bonus te kunnen uitkeren.
In het gesprek met de Ware Tijd blijkt De Baas niet tevreden te zijn over de manier waarop de chauffeurs van de particuliere bussen zich houden, of beter niet houden aan de beschermingsmaatregelen, zoals afstand en mond-/neusbedekking in de bus. Hij wijst erop dat KKF zich heeft ingespannen om het openbaar vervoer weer te laten rijden en verwacht dan ook dat de maatregelen worden nageleefd. De Baas pleit ervoor dat bij eventuele aanpassing van de Covid-19-maatregelen alle bedrijfslevenorganisaties, dus ook KKF, moeten worden betrokken voor advies. “We gaan het alleen maar redden als we het samen doen.”
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname