‘We blijven de orde handhaven’

30/12/2020 05:54 – Amanda Palis

Een agent hoort het verhaal van een burger aan na een schermutseling in de binnenstad tijdens Oudjaar. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Ondanks dat er voor het eerst in veel jaren geen pagara estafette zal plaatsvinden op 31 december is er voor het Korps Politie Suriname (KPS) en het Korps Brandweer Suriname (KBS) geen sprake van verlichting op de gebruikelijke werkzaamheden. “We blijven de orde handhaven. Het blijft all hands on deck”, zegt Rachel Deekman, hoofd Voorlichting van het KPS, tegen de Ware Tijd.
Ook tijdens de kerstdagen waren de eenheden actief. Tussen 24 en 27 december hebben verschillende politie-eenheden 411 lockdownovertreders, onder wie 71 vrouwen, overgebracht naar de hal van de Politieacademie. Volgens een persbericht van de voorlichtingsdienst ging het merendeels om mensen die huisfeestjes organiseerden of langs de openbare weg geparkeerd stonden en muziek afdraaiden. De overtreders namen ook andere maatregelen, waaronder het dragen van een mond- en neuskap niet in acht.
Het Quick Response Team en eenheden die zich bezighouden met lockdownovertreders zullen op 31 december net als de anderen aan het werk zijn. “We gaan gewoon conform de wetgeving optreden zoals wij dat gebruikelijk doen. De politie staat klaar om zowel de lockdown als de normale surveillance uit te voeren”, verzekert Deekman.
Ook op het verkeer is de politie voorbereid. De wegomlegging in de binnenstad die veel stof heeft doen opwaaien binnen de samenleving werd na slechts één dag opgeheven. “We hebben de ruime wegomlegging aangepast na feedback van de samenleving en het bedrijfsleven. We vonden het niet nodig om die voort te zetten nadat er vanuit de overheid aangepaste maatregelen waren afgekondigd”, stelt Deekman.
Ook voor de brandweer is het niet meer dan voortzetting van de werkzaamheden, zegt voorlichter Olten Pinas. Op 27 december is het KBS begonnen met een flyercampagne in volkswijken als Geyersvlijt, Clevia, Tammenga en Mottonshoop. Daarnaast wordt voorlichting gegeven aan de buurtbewoners hoe zij veilig kunnen omgaan met vuurwerk en waarom het belangrijk is om kinderen niet zonder toezicht vuurwerk af te laten schieten. “Voorlichting is nooit te veel en eigenlijk is het een job die geen einde kent. Het is de bedoeling dat dit leidt tot minder vuurwerk ongevallen”, zegt Pinas.
Alle inspanningen ten spijt slaan sommige mensen de instructies van de Brandweer in de wind. Zo heeft op Tweede Kerstdag een jongen van twee jaar brandwonden in het gezicht opgelopen door vuurwerk dat door anderen was afgestoken. Toch is over het algemeen de voorlichting niet vruchteloos, blijkt uit een mededeling van Pinas. “We zijn blij dat de mensen enthousiast reageren en interactief meedoen aan de voorlichting. We zullen die blijven geven tot de laatste dag dat er vuurwerk mag worden afgeschoten.”
De voorlichter houdt er rekening mee dat er minder vuurwerk zal worden afgeschoten. “Door Covid-19 of door de financiële situatie zeggen mensen dat zij dit jaar misschien geen vuurwerk zullen afschieten. Anderen willen gewoon de drukte vermijden bij de vuurwerkwinkels”, vertelt Pinas.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname