ZONDAG TREKT DE bevolking weer naar de stembus, een cruciaal moment voor de democratie. In aanloop naar deze verkiezingen heeft het Bureau voor Informatieverzameling en Nationale Inzichten (Bini) de verkiezingsprogramma’s van de deelnemende politieke partijen kritisch onder de loep genomen. De conclusies van het rapport ‘Wie scoort, wie faalt?’ zijn, op zijn zachtst gezegd, ontnuchterend en verdienen volledige aandacht.
Het rapport schetst een beeld waarin veel partijen, met uitzondering van een handjevol, het huiswerk ronduit onvoldoende hebben gedaan. Er is een pijnlijk gebrek aan diepgang, realisme en concrete onderbouwing. Vaagheid, herhaling van oude beloften en onhaalbare plannen lijken de boventoon te voeren. Vooral op het gebied van prioritering, financiering en institutionele verankering schieten de programma’s ernstig tekort. Kortom, veel luchtkastelen worden voorgeschoteld, maar weinig solide bouwtekeningen.ADVERTISEMENT
Een verkiezingsprogramma dient de blauwdruk te zijn voor de toekomst van Suriname, een contract tussen partij en kiezer
Dit is meer dan academische kritiek; het raakt de kern van de democratie en het vertrouwen van de kiezer. Immers, een verkiezingsprogramma is geen vrijblijvende wensenlijst of een marketingbrochure vol loze kreten. Het dient de blauwdruk te zijn voor de toekomst van Suriname, een contract tussen partij en kiezer. Als deze blauwdruk vol staat met onrealistische vergezichten zonder concrete implementatieplannen of een deugdelijke financiële onderbouwing, dan is de teleurstelling bij de kiezer onvermijdelijk. En die teleurstelling, gevoed door decennia van onvervulde beloften, ondermijnt het toch al fragiele vertrouwen in de politiek en de democratie als geheel.ADVERTISEMENT
Het is tijd dat politieke leiders verder kijken dan de volgende verkiezingen. Het gaat niet alleen om het winnen van stemmen op basis van de meest populistische leus, maar om het daadwerkelijk besturen en ontwikkelen van Suriname. Dat vereist visie, ja, maar ook capaciteit, transparantie en een gezonde dosis realisme. De kiezer heeft niets aan partijprogramma’s vol luchtkastelen. Er is behoefte aan partijen die de moed hebben om moeilijke keuzes te benoemen, partijen die laten zien hoe ambities financieel en operationeel worden waargemaakt, en die transparant zijn over de uitdagingen die Suriname te wachten staan.
Het rapport van Bini is dan ook een wake-upcall, niet alleen voor de politieke partijen, maar ook voor de kiezers. Laat de bevolking zich niet verleiden door holle frasen. Gebruik het rapport als een kompas en kijk kritisch naar de inhoud, de haalbaarheid en de integriteit van de voorgestelde plannen. De stem van de kiezer is diens kracht, en die kracht moet worden gebruikt om leiders te kiezen die niet alleen dromen, maar die ook daadwerkelijk kunnen bouwen aan een duurzame en welvarende toekomst voor Suriname.
- Column: Samen verder..
- Man neergeschoten na woordenwisseling over gestolen goud..
- Officier van Justitie eist vier jaar celstraf tegen religie…..
- Directeur Hakrinbank: Financiering Royalties Voor Iedereen …..
- Adhin: “Zogenaamde interne strijd is maaksel van social med…..
- Dikan: ‘Geef de districten meer zeggenschap en een eigen bu…..
- Senioren ontvangen RVI-certificaten: eerste uitbetaling via…..
- VP is no show bij ‘Meet and Chill with Bigi Bravo’..
- Paus Leo: ‘Alles in het werk’ stellen voor were…..
- OM acht verkrachting bewezen; eist vier jaar tegen voorgang…..
- Volleybalsters Yelyco 2 verrassend op voorsprong in vrouwen…..
- APPS gelanceerd: Burgers kunnen nu nagaan waar zij op 25 me…..
- President Santokhi stelt Presidentiële Werkgroep Ephraimsze…..
- Bakker: “Ik ben nog steeds lid van de NPS” — ontkent betrok…..
- TotalEnergies boekt vooruitgang met eerste offshore olievel…..
- Decentralisatie en rationalisering overheid belangrijkste …..
- Achaibersing blikt terug op ministerschap..
- Algoe: “President has not taken a single security measure i…..
- Nederlandse ambassadeur gastheer sportdag bewoners Bethelja…..
- Slachtoffer met steekverwondingen na ruzie over goud..
- Staatsolie sluit banklening van US$ 1,6 miljard af..