ZONDAG TREKT DE bevolking weer naar de stembus, een cruciaal moment voor de democratie. In aanloop naar deze verkiezingen heeft het Bureau voor Informatieverzameling en Nationale Inzichten (Bini) de verkiezingsprogramma’s van de deelnemende politieke partijen kritisch onder de loep genomen. De conclusies van het rapport ‘Wie scoort, wie faalt?’ zijn, op zijn zachtst gezegd, ontnuchterend en verdienen volledige aandacht.
Het rapport schetst een beeld waarin veel partijen, met uitzondering van een handjevol, het huiswerk ronduit onvoldoende hebben gedaan. Er is een pijnlijk gebrek aan diepgang, realisme en concrete onderbouwing. Vaagheid, herhaling van oude beloften en onhaalbare plannen lijken de boventoon te voeren. Vooral op het gebied van prioritering, financiering en institutionele verankering schieten de programma’s ernstig tekort. Kortom, veel luchtkastelen worden voorgeschoteld, maar weinig solide bouwtekeningen.ADVERTISEMENT
Een verkiezingsprogramma dient de blauwdruk te zijn voor de toekomst van Suriname, een contract tussen partij en kiezer
Dit is meer dan academische kritiek; het raakt de kern van de democratie en het vertrouwen van de kiezer. Immers, een verkiezingsprogramma is geen vrijblijvende wensenlijst of een marketingbrochure vol loze kreten. Het dient de blauwdruk te zijn voor de toekomst van Suriname, een contract tussen partij en kiezer. Als deze blauwdruk vol staat met onrealistische vergezichten zonder concrete implementatieplannen of een deugdelijke financiële onderbouwing, dan is de teleurstelling bij de kiezer onvermijdelijk. En die teleurstelling, gevoed door decennia van onvervulde beloften, ondermijnt het toch al fragiele vertrouwen in de politiek en de democratie als geheel.ADVERTISEMENT
Het is tijd dat politieke leiders verder kijken dan de volgende verkiezingen. Het gaat niet alleen om het winnen van stemmen op basis van de meest populistische leus, maar om het daadwerkelijk besturen en ontwikkelen van Suriname. Dat vereist visie, ja, maar ook capaciteit, transparantie en een gezonde dosis realisme. De kiezer heeft niets aan partijprogramma’s vol luchtkastelen. Er is behoefte aan partijen die de moed hebben om moeilijke keuzes te benoemen, partijen die laten zien hoe ambities financieel en operationeel worden waargemaakt, en die transparant zijn over de uitdagingen die Suriname te wachten staan.
Het rapport van Bini is dan ook een wake-upcall, niet alleen voor de politieke partijen, maar ook voor de kiezers. Laat de bevolking zich niet verleiden door holle frasen. Gebruik het rapport als een kompas en kijk kritisch naar de inhoud, de haalbaarheid en de integriteit van de voorgestelde plannen. De stem van de kiezer is diens kracht, en die kracht moet worden gebruikt om leiders te kiezen die niet alleen dromen, maar die ook daadwerkelijk kunnen bouwen aan een duurzame en welvarende toekomst voor Suriname.
- NDP regeringen zijn slecht voor het land, zegt Mathoera..
- Bini haalt partijprogramma’s door de mangel: Weinig concree…..
- Brunswijk: ABOP heeft ontwikkeling gebracht, feiten spreken…..
- IsDB keurt financiering voor nieuwbouw Academisch Ziekenhui…..
- Bewolking en regen houden aan..
- CARICOM-waarnemersmissie houdt toezicht op verkiezingen..
- DSB keert na negen jaar weer dividend uit..
- Taxiën door de politiek: “We willen gewoon rust in on…..
- Donald Trump draait duimschroeven aan voor Harvard: geen in…..
- Elvis Johan Herman ( Ella) Mijnals (65) Amsterdam 20-5-20…..
- Carlo Emiel Young-Afat (94) Paramaribo, Suriname 20-5-2025..
- Nieuw lid beëdigd to plaatsvervanger van het Hof van Justit…..
- Basketbaltopper SCVU-De Arend afgebroken ter voorkoming esc…..
- Koendjbiharie: “Ik houd me niet aan partijdiscipline als da…..
- Rapar ziet af van live-show met president Santokhi als gast..
- REQUEST FOR EXPRESSION OF INTEREST – SELECTION OF INDIVIDUA…..
- Mededeling – Geen printversie Dagblad Suriname op vrijdag …..
- Hof van Justitie stelt Stichting Wan Okasi in het gelijk..
- Wan Okasi wint ook in hoger beroep: artikel 27 Kiesbesluit …..
- Riskant spel van regering: De financiële boobytrap van de R…..
- Xaviera Jessurun vertrekt met minister Ramdin naar OAS als …..