Hoewel het in Paramaribo en enkele districten regent, is dat niet het geval in het binnenland. Hierdoor blijft de waterstand in het stuwmeer nog steeds laag. Dit dwingt de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) om meer thermische energie op te wekken, wat aanzienlijk hogere kosten met zich meebrengt. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) roept de samenleving op om zuinig om te gaan met de beschikbare energie.
Tijdens een persconferentie na de vergadering van de Regeringsraad verklaarde de minister dat aan de Saramaccastraat twee thermische centrales staan, waarvan een verouderd is. Volgens hem bedraagt het brandstofverbruik momenteel ongeveer 300.000 liter per dag. Abiamofo benadrukte dat de ontwikkeling van het land, vooral met de opkomst van olie- en gasprojecten, zal toenemen.
Hij verwacht dat de vraag naar energie evenredig zal groeien. Twintig jaar geleden was de energiebehoefte van Suriname 102 megawatt. Tegen 2024 zal deze behoefte naar verwachting ongeveer 255 megawatt bedragen in het EPAR-gebied. Zowel EBS als Staatsolie werken aan projecten om de beschikbaarheid van energie te vergroten.
De minister merkte op dat de bedrijven hun productiecapaciteit kunnen uitbreiden, maar dat ook de infrastructuur deze toename moet ondersteunen. Momenteel worden verschillende onderstations gemoderniseerd, waaronder die in Uitkijk, Kwatta, Clarapolder en Van Petten Polder. Daarnaast worden nieuwe onderstations gebouwd in de Ringweg, Leiding en achter het Regeringsgebouw. Deze stations zijn bedoeld om de toekomstige energievraag op te vangen.
Naast stroomvoorziening ging de minister ook in op watervoorziening. De SWM en de Dienst Watervoorziening werken respectievelijk in het kustgebied en het binnenland aan projecten om burgers van schoon drinkwater te voorzien. Deze projecten worden gedeeltelijk gefinancierd uit de staatsbegroting, leningen en donaties van bevriende naties.
Over de waterproblemen in Commewijne stelde Abiamofo dat er een modern waterstation is opgezet, maar dat er gewerkt wordt aan een netwerk om het water naar huishoudens te brengen. De overheid zet een uitgebreid netwerk op om het hele district van schoon drinkwater te voorzien. Infrastructuur die sinds 2008 aan vervanging toe was, wordt momenteel aangepakt. Hierdoor kan het voorkomen dat bepaalde gebieden tijdelijk zonder kraanwater zitten.
In Nickerie zijn aanpassingen doorgevoerd, en ook in Moengo wordt gewerkt, zo verzekerde de NH-minister. Verder zijn er in dorpen werkzaamheden gaande om de beschikbaarheid van drinkwater te garanderen.
- HET KAARTENHUIS STORT IN..
- Ethische en gedragscode NDP unaniem goegekeurd..
- VHP heeft met 20 zetels veel gerealiseerd..
- Politie houdt verdachte aan voor afpersing, afdreiging en v…..
- DE BRAVO SHOW..
- CHAN HERHAALT FOUTEN VAN BOUTERSE:..
- Workshop over rol olie en gas in energievoorziening..
- Medewerkers Pico, SLM en Bid-team staan terecht voor drugss…..
- Leger des Heils wil dit jaar meer minderdraagkrachtigen hel…..
- Politieambtenaar ingesloten..
- Geen overeenkomst om wereldwijde droogte aan te pakken..
- Mini-kunstgrasveld voor het dorp Ovia Olo..
- Samap-evaluatie onthult uitdagingen voor duurzame groei in …..
- KROMME START BIJ CHINALCO DEAL BRENGT DNA IN ONMOGELIJKE PO…..
- Wolken in de ochtend, zonnig in de middag..
- Overwerkvergunning biedt mogelijkheid voor langere werktijd…..
- Abenaston heeft met zonne-energiecentrale nu 1×24 uur stroo…..
- Trump en ABC schikken voor 15 miljoen dollar na lasterzaak..
- ECD heeft weer enkele winkels gesloten..
- Plaatselijke matige buien kustgebied en delen binnenland..
- Bouterse bijna jaar spoorloos..