Waterpomp Sarakreek uitgezet vanwege cyanide

Tekst en beeld Samuel Wens

BROKOPONDO — De waterpomp van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) in Sarakreek, bij het stuwmeer in het district Brokopondo, is zaterdag door een werknemer uitgeschakeld. Want er bestaat namelijk grote vrees dat het stuwmeerwater ernstig vervuild is, nadat onlangs een boot met de giftige chemische stof cyanide is gezonken. Uit het stuwmeer wordt water opgepompt voor ruim 2.000 huishoudens van het gebied.

“Het is heel goed, dat men de pomp heeft uitgeschakeld, want het water uit het stuwmeer is niet meer betrouwbaar”Rinia Boobe, bewoner van Lebi Doti Een delegatie van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) bezocht zondag het gebied, onder begeleiding van districtcommissaris Ludwig Mendelzoon van Brokopondo. Er zijn watermonsters voor onderzoek meegenomen naar de stad, vertelt een ambtenaar van het commissariaat. Donderdag wordt de uitslag van het onderzoek verwacht.

Niet alle bewoners hebben de beschikking over een durotank om regenwater op te slaan, maar toch wordt er niet geklaagd. “Het is heel goed dat men de pomp heeft uitgeschakeld, want het water uit het stuwmeer is niet meer betrouwbaar”, vindt Rinia Boobe. Zij is van het dorp Lebi Doti en huisvrouw. 

Momenteel worden door ngo’s en personen in Paramaribo goederen, waaronder durotanks en water, ingezameld voor de bewoners. Ook de waterpomp van Brownsweg van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij werd zondag door een buiten werking gesteld.