‘Wat niet kan, kan niet’

12/04/2021 08:06 – Amanda Palis

: Amanda Palis  
PARAMARIBO – Vanwege de verwarring over de total lockdown, namen velen het zekere voor het onzekere en waren ze al zaterdag op Istana, de begraafplaats van de Federatie der Islamitische Gemeenten in Suriname aan de Jozef Israëlstraat. Dat wordt beaamd door de beheerder. “Ook de voorganger van de moslims was er.”
Samen met zijn broers is Elton Sodrono zondag vier graven van familieleden komen schoonmaken. Zijn broers luisteren eerbiedig terwijl hij het gebruikelijke gebed opzegt. Het is een gebed dat westerse bidders binnen de Islam reciteren wanneer ramadan aanbreekt. Voor Sodrono en zijn broers en de westerse bidders begint het vasten officieel dinsdag.
“Het is jammer dat we, net als vorig jaar, ramadan anders moeten gedenken dit jaar. Maar we moeten ons blijven aanpassen”, zegt Sodrono berustend. “Ondanks de Covid-19-pandemie proberen wij toch nog sommige activiteiten uit te voeren.” Het is traditie bij de Javanen dat zij daags voor de vastenmaand uit eerbied de graven van naasten schoonmaken. “We doen dat allemaal op een veilige afstand van andere gezinnen die er ook daarvoor zijn”, verzekert Sodrono

Thuis vieren
Yvonne Padji is samen met haar moeder en gezin om haar vaders graf schoon te maken. Het wordt van onkruid ontdaan en de grafsteen wordt goed geschrobd. “We doen dit elk jaar omdat het traditie is bij de Javanen.” Ook zij vindt het jammer dat er een beperking is, maar het leven gaat door. In plaats van naar de moskee te gaan voor het ramadangebed, zal de familie ook dit jaar alles thuisdoen.”
Michel Soebhan, voorzitter van de Surinaamse Moesliemassociatie, vindt het geen enkel probleem om thuis het gebed en andere rituelen te doen. “Wat niet kan, kan niet”, is zijn nuchtere opvatting. “Belangrijk is dat er wordt gebeden en gevast om ons te bezinnen. Je kunt overal waar je bent het gebed doen.”
Voor hem is ramadan het moment waar je sociaal zwakkeren en armen gedenkt. “Het is geen uitbundig feest, zoals bepaalde groepen een smulpartij ervan maken. Ontvasten kun je gewoon met een slok water doen of een hapje van een koekje”, zegt Soebhan.

Jasmijnbloemen
Erwien Doerachman, secretaris van deStichting der Islamtische gemeenten in Suriname, zegt dat er duidelijke richtlijnen zijn gecommuniceerd. Veel leden moeten gewoon thuis hun activiteiten doen. “We zijn nu beperkt door de lockdown en de pandemie, maar we zullen de maatregelen moeten naleven.”
Marciano Tjokropawiro maakt zijn moedersgraf schoon en zet een bekerwater klaar met de jasmijnbloemen waarmee er een gebed wordt gedaan. “Corona is hier om te blijven, dus we zullen gewoon moeten wennen. Meer kunnen we niet doen. Het is wel erg dat we ramadan nog een jaar beperkt moeten vieren. De strenge maatregelen hebben echt impact op de samenleving. Kijk maar aan de overkant van de begraafplaatst. De Saoenamarkt is dicht. Niemand kan zijn hossel doen om wat bij te verdienen. Ik kan ook niet samen bidden met mijn geloofsgangers in de moskee. Het is zeker anders.”.
  Tweet
 

Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname