Wan Okasi wil moni karta probleem opgelost zien

“Waarom kan die uitkering niet gewoon gestort worden?”
Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “We hebben vaker het probleem van geen uitbetaling op de moni karta aangekaart bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting maar het enige dat je steeds hoort is dat er geen materiaal is. Moet het vanuit Oekraine of Gaza komen waar op dit moment oorlog heerst? Waarom duurt het zolang?” Dit en meer vraagt Anil Koendjbiharie, voorzitter van Stichting Wan Okasi die opkomt voor de mens met een beperking, zich af.
Hij heeft klachten van zijn leden binnen gehad die variëren van zeven maanden geen betaling of de uitkering die na drie maanden plotseling is gestopt. Koendjbiharie is van mening dat de overheid te weinig doet om het probleem op te lossen.

“Maar als het probleem sinds vorig jaar speelt en de minister van Sociale Zaken, Ines Pané komt niet in, dan heeft het geen zin dat ik naar haar toe ga”
Anil Koendjbiharie
Geen materiaal
Koendjbiharie maakt een vergelijking tussen de moni karta en de normale pinpas. “Als ik nu een rekening open bij de SPSB dan denk ik dat ik wel een pinpas zal krijgen. Het materiaal van een normale pinpas is dezelfde als die moni karta. Dus dan ligt het waarschijnlijk niet echt aan het materiaal”, zegt de voorzitter.
Er zijn ook personen wiens kaart in november vervalt en dus ‘bang’ zijn om zo de maandelijkse uitkering van SRD 1800 te zullen missen, legt Koendjbiharie verder uit. Er wordt volgens hem niet duidelijk gecommuniceerd over de werkelijke reden van het niet uitbetalen.
“Maar als het probleem sinds vorig jaar speelt en de minister van Sociale Zaken, Ines Pané komt niet in, dan heeft het geen zin dat ik naar haar toe ga.” Daarom heeft de voorzitter besloten om naar president Chandrikapersad Santokhi te stappen om het probleem te bespreken.
Oplossing
Koendjbiharie ziet als oplossing voor het ‘moni karta probleem’ dat de uitkering gewoon op de bankrekening van de begunstigde wordt gestort. “Veel leden hebben reeds een bankrekening maar werden bij de registratie voor de uitkering gedwongen om een moni karta te nemen”.
Om in kaart te kunnen brengen hoeveel mensen de uitkering niet hebben gehad, heeft de Stichting Wan Okasi besloten om een registratie te houden. De gedupeerden moeten in een enveloppe een kopie van hun ID-kaart, kopie van de beschikking of de vervallen moni karta met hun NAW-gegevens doen.
Op de enveloppe moet worden aangegeven in welk district de persoon woonachtig is zodat dit ook gelijk duidelijk is. Wie een bankrekeningnummer heeft moet deze ook plaatsen en de mensen die niet hebben kunnen in contact treden met Wan Okasi om na te gaan hoe zij alsnog een bankrekeningnummer kunnen openen.
Met sommige banken heeft de Stichting Wan Okasi afspraken lopen. Gedupeerden kunnen de komende zaterdag zich registreren met medeneming van hun enveloppen met gegevens. De registratie vindt plaats bij het Revalidatiecentrum aan de Margarethalaan van negen uur ’s morgens tot één uur ’s middags. Voor de Nickerianen kan dat vrijdag en zaterdag bij het districtscommissariaat. “We kunnen dit probleem snel oplossen als de wil aanwezig is”, besluit Koendjbiharie.