Waldy Simson vereeuwigt Martin Luther King Jr. voor Black History Month

‘Alle reden om mij goed te voelen’
Tekst Steven SeedoPARAMARIBO — “Ik ben God dankbaar dat hij mij heeft uitverkoren om het portret te mogen maken. In het jarenlange traject dat ik heb moeten doorlopen om dit te mogen doen, heb ik mij steeds geleid gevoeld door de Heer. Alle reden om mij goed te voelen, ook na het maken van het portret van zo’n belangrijke wereldburger en icoon”, zegt de Surinaamse kunstenaar Waldy Simson.

Hij doelt op een door hem geschilderd portret van Martin Luther King Jr., die wereldwijd wordt geëerd om zijn vreedzame strijd voor burgerrechten en sociale rechtvaardigheid en daarmee een inspiratiebron voor velen blijft. Het kunstwerk is gemaakt in aanloop naar Black History Month, oktober, de jaarlijkse viering in de Verenigde Staten waarin de prestaties en de geschiedenis van Afro-Amerikanen worden herdacht.
KleurenSimson, een kunstenaar die duidelijk geraakt is door de erfenis van King, heeft de taak op zich genomen om een portret van 29 bij 21 centimeter te schilderen. Hij heeft geprobeerd om de kracht en vastberadenheid van King op een intieme en persoonlijke manier over te brengen. Het portret is volgens hem een compositie waarbij in geel, rood, blauw, groen en zwart, een kleurenkeuze die zorgvuldig en symbolisch lijkt te zijn. Elke kleur draagt bij aan de interpretatie van Kings karakter en de essentie van zijn missie. De kleurencombinatie roept een gevoel van balans op tussen sereniteit en strijdlust, een weerspiegeling van Kings methoden van geweldloos verzet en zijn sterke morele kompas.
Simsons keuze voor geel mag worden gezien als een symbool van hoop en optimisme. King was een prediker van hoop in tijden van duisternis, iemand die geloofde in de mogelijkheid van een betere toekomst ondanks de wrede realiteit van racisme en onderdrukking. Het rood kan worden geïnterpreteerd als een verwijzing naar het bloed vergieten dat helaas nodig was om vrijheid te bereiken, evenals de passie en energie die de voorvechter voor burgerrechten in zijn beweging bracht. Blauw vertegenwoordigt vaak rust en vrede, elementen die centraal stonden in zijn filosofie van geweldloosheid. Groen, de kleur van groei en leven, kan verwijzen naar de wens om een nieuw tijdperk van rechtvaardigheid te laten bloeien. Tenslotte benadrukt zwart de veerkracht en vastberadenheid van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in haar strijd tegen raciale onderdrukking.
Techniek en materialenHet portret is niet alleen interessant vanwege de symboliek van de kleuren, maar ook vanwege de verscheidenheid aan materialen die gebruikt zijn. Hoewel de niet specifiek zijn genoemd, kan de toepassing een dimensie van textuur en diepte hebben toegevoegd die verder gaat dan traditionele schildertechniek. Door gebruik te maken van gemengde technieken kan Simson mogelijk een gevoel van gelaagdheid en complexiteit hebben gecreëerd dat de complexiteit van Kings karakter en levenswerk weerspiegelt. Deze combinatie van technieken versterkt ook het idee van de voorvechter als een veelzijdige leider die verschillende rollen moest vervullen: predikant, activist, visionair en martelaar.
Een van de meest opmerkelijke aspecten van het door Simson gemaakte portret is zijn vermogen om Kings rustige maar krachtige aanwezigheid vast te leggen. Het gebruik van levendige kleuren, in combinatie met de subtiele lagen van materialen, wekt de indruk van een leider die zowel vastberaden als vredig was. Hij stond bekend om zijn kalme en welsprekende toespraken, waarin hij opriep tot liefde en verzoening, zelfs te midden van grote vijandigheid. Simson slaagt erin om dit aspect van Kings persoonlijkheid naar voren te brengen.
De gelijktijdige weergave van rust en strijdlust in het portret wijst op de complexiteit zijn levenswerk. Hij streed voor vrede, maar was zich er ook van bewust dat de weg er naar toe vaak bezaaid was met conflicten en offers.
Wereldwijde erkenningDat dit portret van King wordt onthuld in de context van Black History Month, geeft het werk extra betekenis. Het is een periode waarin de prestaties van Afro-Amerikanen worden erkend en waarin de voortdurende strijd tegen raciale ongelijkheid in de Verenigde Staten wordt benadrukt. Kings nalatenschap is een van de centrale thema’s tijdens deze viering, en dit kunstwerk van Simson fungeert als een visueel eerbetoon aan zijn blijvende invloed.
Het feit dat deze kunstenaar met Surinaamse wortels, dit werk heeft gemaakt, benadrukt ook de mondiale invloed van Kings boodschap. Hoewel hij vooral bekend is om zijn werk in de Verenigde Staten, hebben zijn ideeën over gerechtigheid en gelijkheid weerklank gevonden in gemeenschappen over de hele wereld. Simsons keuze om dit portret in Suriname te maken, kan worden gezien als een erkenning van de universele relevantie van Kings boodschap. De kunstenaar heeft zich, na jaren in Nederland, Aruba en België te hebben gewoond, nu weer in zijn geboorteland gevestigd. Hij is actief binnen de kunstvormen poëzie, muziek, keramische expressie, tiffany-, schilder-, mozaïek-, …