Waarom nu?: Basisscholen weer open

14/07/2021 16:08 – Arjen Stikvoort

Een leerkracht wacht met de temperatuurmeter in de hand, terwijl een leerling zijn handen was. : Arjen Stikvoort  
PARAMARIBO – “Waarom nu?” Dat is wat Marcel Belfor zich afvraagt over het besluit van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om woensdag de lagere scholen weer te openen voor fysiek onderwijs. Belfor vindt het “onverantwoord” nu de besmettingen zo hoog zijn. “Het is een verkeerde beslissing van het ministerie. Ik stuur mijn kind niet naar school.”
Dat OWC in reactie op “ruis” in de samenleving maandagavond aangaf dat het besluit is genomen na toestemming van het Outbreak Managementteam en dat de leerlingen in kleine groepjes de school zullen bezoeken onder strenge Covid-19-protocollen, zegt hem niets. “Er zijn protocollen, maar wat heeft een kind aan protocollen?”
Sherien Kanhailal-Kasi, hoofd van de pandit K. Piarellalschool, is verheugd voor de leerlingen dat die weer fysiek onderwijs mogen volgen. Er is een speciaal programma om de achterstand in te lopen. “Alleen was het kort dag om alles op tijd op te starten en het duurde wat langer voordat we de richtlijnen kregen.” OWC zei maandag dat het besluit om de basisscholen open te stellen vrijdag bekend is geworden, “waarna er direct stappen zijn ondernomen om met de belanghebbenden te praten”.
Kanhailal-Kasi is zelf al gevaccineerd, maar tekent er bij aan dat het wel een uitdaging is nu de besmettingen hoog zijn en niet iedereen nog is ingeënt. De minister heeft de leerkrachten opgeroepen om zich te laten vaccineren omdat het veilig is voor henzelf, de collega’s en leerlingen. Het ministerie komt hen daarbij tegemoet. De bedoeling is om mobiele units op te zetten, waar zij naartoe kunnen. Levens benadrukt dat niemand zal worden verplicht om het vaccin te nemen.

Blijde gezichten
Er kwamen blijde gezichten op het schoolerf. De handen werden gewassen en de leerlingen hadden de mondkapjes op. Shakiel Kariem zit in de zesde klas. “Ik vind het leuker om naar school te gaan en helemaal niet eng.” Ook Joa Victor Ferreira Da Silva is eveneens blij. “Ik werd thuis al lui om iets te doen. Dus liever ga ik naar school en zie ik mijn mati’s weer.”
Varsha Bhagwandien, leerkracht  van leerjaar 1 op de K. Piarellalschool, vindt het “een groot risico” om nu te starten. “Voor de kinderen ben ik natuurlijk blij. Maar in de eerste golf moesten we met één besmetting al sluiten en nu zijn er veel meer besmettingen en gaan we open.” Ze is er nog niet uit of zij zich wil laten vaccineren.
Sunita Gajadhar-Ramdhan, onderhoofd op de Openbare School Stolkbuiten, vindt het goed dat de leerlingen weer naar school komen. Vrees voor besmetting is er wel, beaamt het onderhoofd. “De meeste leerkrachten zijn niet enthousiast om te beginnen vanwege de besmettingen, maar het gros van hen is gevaccineerd.”
Gajadhar-Ramdhan heeft gemerkt dat niet alle kinderen naar school zijn gestuurd door de ouders. Juan Luiz Martez van de derde klas was er wel. Hij is blij dat hij zijn vrienden weer ziet. “Naar school gaan is veel leuker dan thuis zitten. Ik moet gewoon weer leren.”
Op het Speciaal Onderwijs Maretraite zit Ielena Tilburg achter haar lessenaar. “Het is niet zo moeilijk om de draad weer op te pakken. Het mondkapje vind ik niet vervelend en ik ben niet bang om besmet te raken.” Schoolhoofd Irida Woerdings legt uit dat voor het speciaal onderwijs het online lesgeven geen echte optie is. “Deze leerlingen hebben gewoon de juf voor de klas nodig.”
Ook zij zegt dat het kort dag was, zeker voor de schoonmaak en andere voorbereidingen, “maar het team heeft een fantastische job gedaan”. De protocollen, zoals verplichte mondkapjes en handen ontsmetten, zijn in place. “De besmettingen onder jongeren zijn hoog dus moeten we voorzichtig zijn.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname