Is de republiek Suriname nog in staat zijn territoriale integriteit op een juiste wijze te waarborgen? Zijn we met onze gewapende machten nog wel in staat, ervoor te zorgen dat vreemde krachten binnen onze landsgrenzen, geen illegale en criminele handelingen plegen? Kunnen we nog snel ingrijpen om illegaal en crimineel handelen in elke vierkante meter van het territoir van onze republiek, gelijk in de kiem te smoren? Zijn we nog in staat om orde en rust in het achterland te handhaven en zo de rechtshandhaving te doen gelden? Allemaal vragen waar de huidige machthebbers, snel antwoord op dienen te geven.
Wat wél als een paal boven water staat, is dat in veel regio’s in het achterland, er wildwest situaties heersen waarbij gewapende bendes met de regelmaat van de klok, zware criminele handelingen plegen. Roofovervallen binnen de goudwinningsgebieden vinden te vaak plaats, en de onveiligheid neemt in deze gebieden met de dag toe. Ondernemers , waaronder concessionarissen die in het achterland werkzaamheden verrichten, voelen zich al geruime tijd zeer onveilig en hebben de machthebbers regelmatig gewezen op de onverkwikkelijke toestand ter plekke. Gewapende rovers en moordenaars uit het buitenland en niet zelden ondersteund door Surinamers, beroven anderen in de goudvelden en daarbuiten, en deinzen er niet voor terug, hun slachtoffers zwaar te mishandelen en zelfs van het leven te beroven. Wanneer er wederom sprake is van een gepleegd halsdelict in het achterland, dan vaardigt de politie een eenheid af om onderzoek te plegen en eventuele verdachten aan te houden. Zowel Justitie en Politie als Defensie, moet nu de zaak over een andere boeg gooien en de handen ineenslaan, om zo de zware criminelen in het achterland te neutraliseren.
Politie-eenheden via een ingehuurde helicopter naar een plaatsdelict sturen, is onzes inziens strategisch niet de juiste aanpak. Wanneer het duidelijk is geworden, dat er goed gewapende bendes in een bepaald gebied opereren, is het van eminent belang, het Nationaal Leger met zijn zwaardere wapens en gevechtservaring, bij de operatie te betrekken. De luchtmacht van het Nationaal Leger beschikt toch over helicopters, die ingezet moeten kunnen worden om gewapende geweldenaars, uit te schakelen? Een helicopter van een particulier die ingehuurd wordt door een ondernemer om zijn veiligheid in het achterland te verhogen en wordt beschoten door gewapend tuig, betreft vanwege justitie de verkeerde aanpak. Als daarbij ook nog politieagenten gewond raken, rijst de vraag gelijk, waarom het leger niet direct betrokken werd bij deze actie. Het wordt steeds duidelijker, dat we niet in staat zijn de territoriale integriteit van dit land op een juiste wijze te beschermen. Er bevinden zich duizenden illegale vreemdelingen in de goudvelden in het binnenland, en die lui zijn niet alleen een plaag in hun eigen land, maar nu zeker ook in ons land. En we kunnen niet de euvele moed opbrengen om deze illegalen, waaronder veel criminelen, aan te pakken? Deze zogeheten garimpeiros, die overwegend uit Brazilie afkomstig zijn, vormen een groot gevaar voor de stabiliteit in het achterland. Zelfs in hun eigen land en wel in de federale staten, Roraima, Para en Amazones, heeft de Braziliaanse regering de grootste moeite, ze te verdrijven en op andere gedachten te brengen. Ook daar zorgen ze voor onbeschrijfelijke ecologische schade. In Roraima vermoorden en vergiftigen ze de inheemsen van de Janomami stam. Het is de hoogste tijd dat de Surinaamse regering met haar gewapende werkarmen laat zien, dat ze te allen tijde bereid en capabel is, de territoriale integriteit van onze republiek te beschermen.
The post WAARBORGEN TERRITORIALE INTEGRITEIT ..
- Volksgezondheid: Plaatsen van modebeugels gevaarlijk!..
- Somohardjo ziet Nasier Eskak graag als volgende BIZA-minist…..
- Laatste woord nog niet gezegd over onregelmatigheden Inter-…..
- DNA versterkt Aanbestedingswet om corruptie en inefficiënti…..
- Symbolische steun en blijvende uitdagingen:..
- Temperatuur daalt, afwisselend zon en bewolking..
- Delegatie Standard & Poors over twee weken in Suriname …..
- Na rechterlijke comparitie: SVB tijdelijk terug naar oude s…..
- Geen speciale wetgeving nodig om ‘local content’ te bescher…..
- Kamala Harris waarschuwt voor tweede presidentschap Trump..
- Arnold Herman Ristie (88) Amsterdam 27-10-2024..
- COP16: Landen lanceren natuurcoalitie..
- Meteodienst: Kans op kortdurende, zware onweersbuien..
- Ministry of Justice and Police investigates abuse in detent…..
- Padieboeren hebben weer problemen bij het inzaaien..
- COP16: Santokhi roept op tot wereldwijde samenwerking..
- IMF onder de indruk van resultaten die Suriname bereikt hee…..
- Raghoebarsing verzekert: ‘Regering sluit geen leningen op b…..
- Ori kan geen volledige zekerheid bieden voor schoolstart op…..
- ABP-BIZA: ‘Wel veel mis bij BIZA’..
- VSB bezorgd over nieuwe werkvergunningsprocedure buitenland…..