‘Waar is logica in verscherpte maatregelen’

12/04/2021 06:00 – Amanda Palis

Karel Choennie mist enige logica en consequentheid bij het nemen van beslissingen. :  
PARAMARIBO – Geestelijken zijn niet blij met het van de hak op de tak springen door de autoriteiten als het gaat om de Covid-19-maatregelen en willen graag betrokken worden bij beslissingen die voor hen en kerkgangers belangrijk zijn. Voor vele religieuze organisaties zijn enkele zaken niet geheel duidelijk en houdt het hen bezig waarom de maatregelen moesten worden verscherpt. In hetweekend volgt onder meer een full lockdown.
“Het is zeker geen prettige situatie en het is mij niet duidelijk op basis waarvan de strengere maatregelen zijn genomen”, klaagt praeses Desiré Peerwijk van de Evangelische Broedergemeente in Suriname (EBGS) tegenover de Ware Tijd. “Eén moment ging het goed en koersen we richting verslappen van de maatregelen en plotseling weer strengere maatregelen nadat bekend werd gemaakt dat drie varianten aanwezig bleken te zijn.”

‘Kapitein’
Volgens monseigneur Karel Choennie van de rooms-katholieke gemeente is er geen wetenschappelijke duidelijkheid of er echt sprake is van een derde golf. “Er wordt gezegd dat het om een verdrievoudiging gaat, maar waar zijn de cijfers? Als er werkelijk strengere maatregelen moeten worden genomen, dan moet dat, maar ik mis enige logica en consequentheid bij het nemen van beslissingen.”
De bisschop plaatst ook de kritische kanttekening dat juist nu er wordt gesproken van een derde golf de minister van Volksgezondheid op reis is. “De kapitein is de laatste die het schip verlaat. We moeten het samen doen, met de minister in ons midden.”

Geen betrokkenheid
Carlo Misiekaba, voorzitter van de Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten en Bedieningen in Suriname (VVEPS), roept op te blijven bidden en God aan te roepen. “We gaan ervan uit dat God de regering leidt en dat deze deskundig is om de juiste beslissingen te nemen.”
De voorganger vindt het wel jammer dat geestelijke leiders niet worden betrokken bij de dialoog. “Het doorvoeren van strengere maatregelen heeft zonder meer ook impact op ons als gemeente. Sommige kerken moeten, ondanks dat er geen dienst wordt gehouden, de huur toch voldoen. Bij sommige Volle Evangeliegemeenten leeft de voorganger van giften die meestal op de zondag worden gegeven.”
Ook Choennie en Peerwijk vinden het jammer dat de geestelijke leiders niet worden gekend wanneer maatregelen worden aangepast. “De strengere maatregelen kwamen op ons af als een verrassing en het is lastig dat wij telkens hiermee worden geconfronteerd. De vorige regering betrok ons wel”, aldus Peerwijk.

Niet alleen een kerk
Met het verstrakken van de maatregelen komt ook de steun van de kerken voor de sociaal zwakkeren weg te vallen. “Er zijn met de pandemie heel veel mensen werkloos en als kerk proberen wij wekelijks een helpende hand te reiken, maar ook dat moet anders gebeuren nu”, zegt Misiekaba.
Peerwijk beaamt dat de kerken een belangrijke geestelijke rol vervullen, vooral tijdens de pandemie. “Er zijn mensen die juist de kerk op zoeken omdat zij radeloos zijn en hulp nodig hebben. Als kerken bieden wij deze geestelijke ondersteuning. We zijn een essentiële groep die heel veel mensen geestelijke zorg biedt”, zegt hij.
De EBGS zal haar diensten online blijven aanbieden. “Maar het is toch anders want niet iedereen kun je bereiken, bijvoorbeeld zij die geen digitale toegang hebben. We hebben zaken nog niet echt intern besproken maar we zullen ons moeten aanpassen”, aldus Peerwijk.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname