Vuilophalers Brokopondo zeven maanden niet uitbetaald; dienstverlening stopgezet

De vuilophalers in het district Brokopondo hebben al zeven maanden geen geld ontvangen van de overheid. Zij hebben daarom besloten om de dienstverlening stop te zetten. In gesprek met Suriname Herald geven zij aan het wachten op hun geld al zat te zijn. De uitbetaling vindt via het districtscommissariaat plaats.
“We hebben meerdere keren contact opgenomen met de districtscommissaris, maar we krijgen geen bevredigend antwoord. Wij gaan geen diensten meer leveren voor het commissariaat. Alle vuil ligt gewoon op straat en het begint al te stinken,” delen de vuilophalers mee.
Tijdens een gesprek met de burgervader van Brokopondo, Ludwig Mendelzoon, zou hij volgens enkele vuilophalers hebben aangegeven, dat de late uitbetaling niet aan hem ligt. Van Mendelzoon hebben Vikash Nankoe en Alex With vernomen dat het ministerie van Financiën en Planning het geld niet heeft overgemaakt, waardoor er niet kan worden uitbetaald. Zij zouden ook hebben gevraagd als de vuilophaal in het district via het ministerie van Openbare Werken kan gaan, maar dat wil hij ook niet doen, beweren zij.
“Hij wil de vuilophaal bij het commissariaat houden en ons niet betalen. Wij hebben het gevoel dat er politiek met ons wordt gespeeld,” geven de vuilophalers aan. Volgens hun is het geen werk van de NDP of ABOP dat wordt gedaan, maar voor de gemeenschap.
Zij leggen verder uit dat zij een contract hadden getekend toen de brandstofprijs rond de SRD 5 was per liter en nu is de prijs SRD 17.95. “We hebben aan de districtscommissaris (dc) gevraagd om ons een verhoging te geven, maar hij weigert dat te doen. We zitten echt vast met onze vaste lasten en leiden verlies, omdat we meer uitgeven dan we ontvangen. We hebben arbeiders in dienst, die we ook moeten uitbetalen,” geven ze aan.
Het vuil hoopt zich al op in het district. “Misschien ziet de dc niet in wat er nu gaande is. De dorpelingen klagen ook over de enorme stank die er hangt,” weten Nankoe en With.
Dc Mendelzoon was niet bereikbaar voor een reactie.
Simone Awanna