VSW niet blij met aangekondigde koersaanpassing

De Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW) is niet blij met de aangekondigde koersaanpassing, die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft aangekondigd voor de commerciële banken. Banken hebben afgelopen week fiat gekregen om de Amerikaanse dollar te mogen verhandelen voor een bedrag van tussen de SRD 12 en SRD 14. VSW-voorzitter Raymond Hasnoe zegt in gesprek met Suriname Herald, dat de aangekondigde ruimte te groot is.
Wat tot op dit moment ook onduidelijk is, is de reden voor deze maatregel. Bij de VSW is het vooralsnog niet bekend, omdat zij de officiële mededeling vanuit de autoriteiten niet hebben gekregen. De winkeliersorganisatie heeft dit nieuws via de media moeten vernemen, zegt een teleurgestelde VSW-voorzitter.
Hij beweert dat de winkeliers niet betrokken zijn bij het nemen van zo’n zwaarwichtig standpunt, dat hen ook zal treffen. De VSW-voorman pleit voor een effectieve communicatie tussen de beleidsmakers en actoren, omdat het land nu in ernstige problemen zit op macro- en economisch gebied.
Hasnoe voorspelt een prijsverhoging, omdat de importeurs en producenten van wie de kleine winkeliers het moeten hebben altijd een eigen koers hanteren. Dit zal maken dat de prijzen van producten, met name de eerste levensbehoeften, onnodig zullen stijgen. Daarnaast komt ook de aangepaste benzineprijs bij kijken. De winkeliers zijn al jaren overgeleverd aan maatregelen, die buiten hun invloedssfeer vallen.
De verwachte prijsstijging zal ervoor zorgen dat de koopkracht zal dalen. Dit alles werkt in het nadeel van de winkeliers, die moeten leven van een vastgestelde winstmarge, zegt Hasnoe. Hij stelt dat er nu al sprake is van een prijsontwikkeling bij de importeur vanwege de verhoogde benzineprijs. Met een koersaanpassing erbij zal het zeker weer anders worden binnen de handel.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald