Het stichtingsbestuur van de Vereniging van Saamaka Gemeenschappen (VSG) heeft met volledige afschuw kennisgenomen van de nota van wijziging van de grondenrechten. Deze wijziging is zonder overleg met de Inheemse en Tribale gemeenschappen via het principe van Free, Prior and Informed Consent (FPIC) goedgekeurd door de regeringsraad en doorgestuurd naar De Nationale Assemblee (DNA) en de Staatsraad voor verdere behandeling.
Volgens de VSG bevat het besluit van de regeringsraad ernstige bepalingen die leiden tot een onrechtmatige aantasting van de bestaande rechten van Inheemse en Tribale Volkeren in Suriname. De meest zorgwekkende wijziging betreft de transformatie van het collectief eigendomsrecht naar een zwakker ‘collectief genots- en gebruiksrecht’. Dit staat haaks op internationale mensenrechtenverdragen en vonnissen die de rechten van deze gemeenschappen juist beschermen.
De VSG stelt dat de handelwijze van de regering niet alleen een grove miskenning van de rechten van de Inheemse en Tribale Volkeren is, maar ook een directe schending vormt van uitspraken van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens. Het ‘Saamaka-vonnis’ verplicht de Staat Suriname om bij wetgevingsprocessen en beleid deze groepen te betrekken en hun instemming te verkrijgen. Het negeren van deze verplichting vormt een internationale schande en ondermijnt de rechtspositie van de betrokken gemeenschappen.
De VSG en de Saamaka-gemeenschap laten weten dit besluit niet stilzwijgend te accepteren. Zij zullen hun strijd tegen deze wetswijziging opschalen en alle noodzakelijke juridische en diplomatieke stappen ondernemen, zowel nationaal als internationaal. Momenteel wordt met nationale en internationale partners gewerkt aan een strategie om de collectieve eigendomsrechten alsnog wettelijk te laten erkennen en beschermen.
Oproep aan nationale en internationale gemeenschapDe VSG doet een dringende oproep aan minister Albert Ramdin, kandidaat voor de hoogste positie binnen de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), om in te grijpen en de rechten van de Inheemse en Tribale Volkeren te waarborgen. Daarnaast zal het Inter-Amerikaans Hof worden ingelicht over deze wetswijziging, waarbij wordt verzocht om aanvullende maatregelen tegen de Staat Suriname.
Met de naderende COP-30 zal de VSG de internationale gemeenschap op de hoogte brengen van de impact van deze wetswijziging op de Surinaamse bossen en de leefgebieden van de Inheemsen en Tribale Volkeren. Zij stellen dat de wijziging voortkomt uit kapitalistische belangen en zal leiden tot ernstige sociale en ecologische gevolgen.
Oproep tot nationale solidariteitDe VSG benadrukt dat de onderdrukking van Inheemse en Tribale Volkeren geen geïsoleerd probleem is, maar een nationale kwestie die het hele Surinaamse volk aangaat. Zij roepen DNA, politieke partijen, maatschappelijke organisaties en de bevolking op om gezamenlijk verzet te bieden tegen deze schending van fundamentele mensenrechten en de nota van wijziging resoluut af te wijzen.
- Man met illegaal vuurwapen in verzekering gesteld..
- Pg Paragsingh oriënteert zich te Apoera..
- Abrahams kondigt maatregelen aan tegen OM bij regeermacht N…..
- NDP: na politieke vervolging is er nu gerechtigheid..
- Grote drukte bij de afgifte van Moni Karta..
- Bee: ‘In principe is de regering nu in overtreding’..
- Sportorganisaties ontvangen pakket met sportartikelen..
- VS bevriest financiering voor veiligheidsmissie tegen Haïti…..
- Abrahams: NDP zal na verkiezingen ‘juiste maatregelen’ tref…..
- Surinaamse man veroordeeld tot drie jaar cel in België voor…..
- Gewelddadige diefstal op Kennedyweg: slachtoffers beroofd o…..
- Verklaring NDP: Gerechtigheid?..
- Delreo Newman volgt Mike Antonius op als voorzitter Canto..
- President vraagt internationale bedrijven om te investeren..
- Procureur-Generaal brengt oriëntatiebezoek aan Apoera..
- 14-jarige MULO-scholier opgepakt voor bedreigende uitlating…..
- Passagier in taxi te Stolkertsijver opgepakt voor bezit vuu…..
- Veertienjarige muloleerling opgesloten na bedreigen leerkra…..
- Toename diefstallen Jarikaba Wooncentrum aanleiding gesprek…..
- HvJ spreekt Adhin vrij in hoger beroep, OM teruggefloten..
- EZ en AdeKUS ondertekenen MoU en richten FabLab op..