PARAMARIBO — Terwijl in verband met de Internationale Dag van de Mensenrechten wordt stilgestaan bij schendingen uit het verleden vinden nu nog elke dag mensenrechtenschendingen plaats in Suriname. Dat stelt de Vereniging van Saamaka Gemeenschappen (VSG) in een verklaring. “Bij de ‘viering’ van de internationale dag van de mensenrechten is het een moment om te reflecteren en te kijken naar de Surinaamse situatie.”
“Verschillende politieke- en sociaal-maatschappelijke organisaties staan stil bij het schenden van mensenrechten in het verleden, maar verzuimen om te kijken naar de hedendaagse situatie waarbij fundamentele rechten waar ieder mens recht op heeft nog niet zijn gewaarborgd door de Staat Suriname”, aldus de VSG. Aangevoerd wordt dat de collectieve grondenrechten van de inheemse en tribale volkeren door de Staat nog steeds niet zijn erkend.
‘Het Saamaka Vonnis en het Kaliña en Lokonovonnis hebben de staat Suriname niet ertoe bewogen om de collectieve grondenrechten bij wet te erkennen’
Ondanks dat de Staat Suriname internationaal en laatstelijk ook nationaal is veroordeeld om geen concessies uit te geven in het woon- en leefgebied van de inheemse en tribale volkeren zonder toepassing van Free Prior and Informed Consent (FPIC) heeft de Staat daar nog geen gehoor aan gegeven. “Zelfs vonnissen van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens te weten: Het Saamaka Vonnis en het Kaliña en Lokonovonnis hebben de staat Suriname niet ertoe bewogen om de collectieve grondenrechten bij wet te erkennen”. Deze houding van de Staat, en opeenvolgende regeringen hebben ertoe geleid dat rechten van de inheemse en tribale volkeren op hun woon- en leefgebieden regelmatig en stelselmatig worden geschonden.
Het uitgeven van concessies aan multinationals in het woon- en leefgebied viert hoogtij in Suriname. Terwijl de Staat in het buitenland bekend staat en pronkt met 93 procent bosbedekking, en het groenste land ter wereld te zijn, zijn de mensen die het bos in stand hebben gehouden helemaal niet gekend bij de eventuele toekenning van de carbon credits.
Vraagtekens
“Evenzo kunnen acties en maatregelen van de regering om over te gaan tot het converteren van domeingrond tot eigendom zonder dat de wet collectieve grondenrechten van de inheemse en tribale volkeren zijn erkend, worden gekenmerkt als mensenrechtenschendingen”, stelt de vereniging.
Tevens roept de weigerachtige houding van de staat Suriname om de ILO-Conventie no.169 te ratificeren, die de inheemse en tribale volkeren erkent en controle geeft over hun eigen instituten en de economische ontwikkeling van hun woon- en leefgebieden vraagtekens op. Terwijl Suriname het enige land is in Latijns-Amerika dat geen collectieve grondenrechten heeft toegekend aan inheemse en tribale volkeren, laat deze materie de politiek en regeerders helemaal koud, vindt de organisatie.
Schendingen
VSG verder: “En niet slechts het niet erkennen van de collectieve grondenrechten van inheemse en tribale volkeren is een grove mensenrechtenschending, maar ook het recht op onderwijs, het recht op een menswaardig bestaan wordt de inheemsen en tribale volkeren wordt niet gegund. Het spreekt voor zich dat de investeringen in het onderwijs in het binnenland te wensen overlaten, dat kinderen weken en soms maandenlang verstoken zijn van hun recht op onderwijs, is een grove mensenrechtenschending”.
De VSG roept de gehele Surinaamse samenleving op om de strijd voor de erkenning van de collectieve grondenrechten van inheemse- en tribale volkeren mede te voeren. “Het is immers een Surinaamse aangelegenheid. Het niet durven aan te kaarten of het weigeren om de collectieve grondenrechten te erkennen schendt een ieder die zich Surinamer voelt, want een recht dat wordt uitgesteld, is een recht dat wordt ontzegd”, stelt de VSG.-.
- VSB: bauxiet-deal moet voldoen aan hoogste standaarden van …..
- Meteodienst: Plaatselijke matige onweersbuien kustgebied en…..
- Oud-Ambassadeur Henk Herrenberg overleden..
- Vermijdend, vreest het oordeel van velen (9)..
- HvJ en DNA buigen zich over introductie Nieuw Burgerlijk We…..
- TotalEnergies bereid gevonden project huiswerkbegeleiding C…..
- Politieke invloed nekt luchtvaartmaatschappijen..
- Advocaat in ontvoeringszaak Cairo: ‘Verdachte handelde in o…..
- Weggedeelte afgesloten wegens tijdelijke huisvesting Kinder…..
- Richano Santokhi in Suriname nodig voor onderzoek..
- 2025: Naar een flexibeler overheid en regering..
- Jarige Staatsolie schenkt SRD 1 miljoen aan de Bloedbank..
- Dayanand Dwarka geïnstalleerd als bestuurslid Fonds Voorzie…..
- PL heeft verwarring veroorzaakt over fusie met ABOP..
- Twee verdachten aangehouden door gemengd team tijdens “Ope…..
- Staatsolie geeft SRD 1 miljoen voor Bloedbank..
- Nieuwe zand- en schelpconcessies uitgegeven in Coronie..
- V.B. opgesloten wegens afpersing, afdreiging en verspreidin…..
- Gas speelt cruciale rol in transitie energiesector..
- Nederlandse Banken adviseren consumenten cash geld in huis …..
- Spaar- en Stabilisatiefonds nodig voor duurzame toekomst Su…..