PARAMARIBO — Terwijl in verband met de Internationale Dag van de Mensenrechten wordt stilgestaan bij schendingen uit het verleden vinden nu nog elke dag mensenrechtenschendingen plaats in Suriname. Dat stelt de Vereniging van Saamaka Gemeenschappen (VSG) in een verklaring. “Bij de ‘viering’ van de internationale dag van de mensenrechten is het een moment om te reflecteren en te kijken naar de Surinaamse situatie.”
“Verschillende politieke- en sociaal-maatschappelijke organisaties staan stil bij het schenden van mensenrechten in het verleden, maar verzuimen om te kijken naar de hedendaagse situatie waarbij fundamentele rechten waar ieder mens recht op heeft nog niet zijn gewaarborgd door de Staat Suriname”, aldus de VSG. Aangevoerd wordt dat de collectieve grondenrechten van de inheemse en tribale volkeren door de Staat nog steeds niet zijn erkend.
‘Het Saamaka Vonnis en het Kaliña en Lokonovonnis hebben de staat Suriname niet ertoe bewogen om de collectieve grondenrechten bij wet te erkennen’
Ondanks dat de Staat Suriname internationaal en laatstelijk ook nationaal is veroordeeld om geen concessies uit te geven in het woon- en leefgebied van de inheemse en tribale volkeren zonder toepassing van Free Prior and Informed Consent (FPIC) heeft de Staat daar nog geen gehoor aan gegeven. “Zelfs vonnissen van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens te weten: Het Saamaka Vonnis en het Kaliña en Lokonovonnis hebben de staat Suriname niet ertoe bewogen om de collectieve grondenrechten bij wet te erkennen”. Deze houding van de Staat, en opeenvolgende regeringen hebben ertoe geleid dat rechten van de inheemse en tribale volkeren op hun woon- en leefgebieden regelmatig en stelselmatig worden geschonden.
Het uitgeven van concessies aan multinationals in het woon- en leefgebied viert hoogtij in Suriname. Terwijl de Staat in het buitenland bekend staat en pronkt met 93 procent bosbedekking, en het groenste land ter wereld te zijn, zijn de mensen die het bos in stand hebben gehouden helemaal niet gekend bij de eventuele toekenning van de carbon credits.
Vraagtekens
“Evenzo kunnen acties en maatregelen van de regering om over te gaan tot het converteren van domeingrond tot eigendom zonder dat de wet collectieve grondenrechten van de inheemse en tribale volkeren zijn erkend, worden gekenmerkt als mensenrechtenschendingen”, stelt de vereniging.
Tevens roept de weigerachtige houding van de staat Suriname om de ILO-Conventie no.169 te ratificeren, die de inheemse en tribale volkeren erkent en controle geeft over hun eigen instituten en de economische ontwikkeling van hun woon- en leefgebieden vraagtekens op. Terwijl Suriname het enige land is in Latijns-Amerika dat geen collectieve grondenrechten heeft toegekend aan inheemse en tribale volkeren, laat deze materie de politiek en regeerders helemaal koud, vindt de organisatie.
Schendingen
VSG verder: “En niet slechts het niet erkennen van de collectieve grondenrechten van inheemse en tribale volkeren is een grove mensenrechtenschending, maar ook het recht op onderwijs, het recht op een menswaardig bestaan wordt de inheemsen en tribale volkeren wordt niet gegund. Het spreekt voor zich dat de investeringen in het onderwijs in het binnenland te wensen overlaten, dat kinderen weken en soms maandenlang verstoken zijn van hun recht op onderwijs, is een grove mensenrechtenschending”.
De VSG roept de gehele Surinaamse samenleving op om de strijd voor de erkenning van de collectieve grondenrechten van inheemse- en tribale volkeren mede te voeren. “Het is immers een Surinaamse aangelegenheid. Het niet durven aan te kaarten of het weigeren om de collectieve grondenrechten te erkennen schendt een ieder die zich Surinamer voelt, want een recht dat wordt uitgesteld, is een recht dat wordt ontzegd”, stelt de VSG.-.
- 69-jarige vrouw aangehouden met cocaïne in jeans op J.A. Pe…..
- Decembermoorden: Slechts in gerechtigheid berusten..
- Defensie organiseert workshop voor bewustwording en toetre…..
- Ondernemer ernstig verwond door een klant..
- Verdachte die man doodschoot, gearresteerd..
- Syrisch vliegtuig vermist: Assad mogelijk omgekomen tijdens…..
- WAPENDIEFSTAL EEN SPORT..
- OVERHEID BLIJFT NEMEN VAN HET VOLK..
- Wereld reageert op val Syrië’s Bashar al-Assad..
- Betalingskwestie te Djaikreek leidt tot afrekening met de d…..
- Hippocrises..
- Man beschoten door motorrijder in Rainville..
- Oude vrouwelijke drugs smokkelaar aangehouden door BID-team..
- Kerstbrood met drugs onderschept; verdachte aangehouden..
- Desiré Delano Bouterse Highway hernoemen; ‘criminelen geen …..
- Dodelijk ongeval op de Letitia Vriesdelaan..
- Oemrawsingh: De straffen moeten worden uitgevoerd..
- Frans-Guyanese krant meent: ‘Bouterse in toevluchtsoord Com…..
- NPS-topper wil niet dat bauxiet als ruwe grondstof wordt ge…..
- OLIEBELOFTE OP LOSSE SCHROEVEN VOOR SURINAME EN GUYANA?..
- ROYALTY VOOR IEDEREEN..