PARAMARIBO – De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) spreekt met klem haar afkeuring uit over de wijze waarop de regering zelfstandig en zonder overleg met sociale partners beslissingen neemt die diepgaande gevolgen hebben voor de duurzame ontwikkeling van Suriname. Het recente Memorandum of Understanding met Chinalco, gericht op de ontwikkeling van de bauxietindustrie in West-Suriname, wordt door de VSB als een gemiste kans gezien vanwege het gebrek aan visie, transparantie en inclusiviteit.
Als vertegenwoordiger van het bedrijfsleven benadrukt de VSB dat besluiten over natuurlijke hulpbronnen niet los kunnen worden gezien van fundamentele uitgangspunten zoals respect voor grondenrechten, bescherming van het milieu en duurzame economische groei. Een geïntegreerde en transparante aanpak, waarin de inclusiviteit van alle belanghebbenden wordt gegarandeerd, is essentieel om echte waardecreatie voor Suriname te realiseren.
De huidige overeenkomst, gericht op het exporteren van hoogwaardig bauxiet, wordt door de VSB gekarakteriseerd als een uitverkoop van Surinames rijkdommen. Dit beleid ondermijnt de mogelijkheid om een duurzame, geïntegreerde industrie op te bouwen die maximaal profiteert van de aanwezige hulpbronnen. Het opzetten van een aluinaardefabriek – waarmee ruwe bauxiet tot aluinaarde wordt verwerkt – biedt veel grotere toegevoegde waarde.
Internationale voorbeelden tonen de trend om de export van ruwe bauxiet te beperken en in plaats daarvan binnenlandse verwerking te stimuleren. Landen als Indonesië en Ghana hebben al wetgeving geïntroduceerd die dit ondersteunt. Suriname kan niet achterblijven in deze mondiale ontwikkeling.
Het verschil – meer dan een factor 20 – benadrukt dat het exporteren van onbewerkte grondstoffen geen recht doet aan het economisch potentieel van het land. Bovendien verlengt de opzet van een aluinaardefabriek de levensduur van de mijn van 16 jaar naar meer dan 100 jaar, en creëert deze tien keer zoveel arbeidsplaatsen.
De milieukwesties zijn eveneens zorgwekkend. Het verlies van 6.000 hectare primair bos zal naar schatting 4 miljoen ton aan CO₂-uitstoot veroorzaken. Dit kan resulteren in een verlies van USD 250-300 miljoen aan inkomsten uit carbon credits, een markt waarin Suriname internationaal een sterke positie heeft. Zonder een grondige Environmental and Social Impact Study en het respecteren van de FPIC-richtlijnen en de belangen van de lokale gemeenschappen, is verdere ontwikkeling onverantwoord.
De VSB roept de regering op om een zorgvuldig afgewogen beleid te hanteren. Met de verwachte olie-inkomsten vanaf 2028 heeft Suriname geen reden om te haasten met een deal die slechts op korte termijn voordelen oplevert. Het uitgangspunt moet altijd zijn om waarde aan de hulpbronnen toe te voegen in Suriname zelf. “Geen raffinaderij, geen deal!” stelt de VSB met nadruk. Alleen door het maximaliseren van toegevoegde waarde en het creëren van een duurzame industrie kunnen we het potentieel van onze natuurlijke rijkdommen volledig benutten.
- Ondertekening MoU met Chinalco roept kritische vragen op..
- Oud-Assembleelid en ex-dc Frederik Finisie overleden..
- Nationaal Leger houdt opendag om nieuwe manschappen te werv…..
- ‘Tjawa’ vandoor met tien truckbanden..
- De kwestie met betrekking tot de benoeming van Ramsukul..
- “Peh a Moni Deh”, vraagt Sadi zich af over verschil in gove…..
- Nationaal Leger op zoek naar vers bloed..
- Tekort aan condooms zorgt voor stijging in seksuele aandoen…..
- VSB over Mou Chinalco: Geen raffinaderij, geen deal!..
- ‘Rediman’ probeerde zwakbegaafde vrouw te verkrachten..
- President ontvangt rapport Integraal Waterbeheer..
- Ruim 12 duizend ID-kaarten moeten worden opgehaald bij BvB..
- Jah Hands Baas scoort eerste nummer 1-hit bij Radio 10 met …..
- Gewezen dc Frederick Finisie overleden..
- Keniaanse politie in Haïti dient ontslag in..
- VHP lijkt wel enige coalitiepartij in DNA..
- Waar eindigt dit?..
- Minister Mac Andrew betreurt besluit Goerdin..
- Strenge controle ECD in Commewijne resulteert in sluiting v…..
- Vermeende genocide in Palestina is antisemitische retoriek..
- Gajadien pleit voor duurzaam beheer olie-inkomsten..