PARAMARIBO — De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft zich in een brief aan president Chandrikapersad Santokhi gericht over de groeiende zorgen rondom het beleid en proces voor het aanwijzen van aanmeersteigers en havens in Suriname. De brief roept op tot meer transparantie, wettelijke consistentie en het waarborgen van eerlijke concurrentie in het licht van de verwachte groei in havenactiviteiten, met name door de opkomende olie- en gasindustrie.
Belangrijke stakeholders zoals de Terminal Operators op de Jules Sedney Terminal – waaronder Integra Port Services/DP World Paramaribo en VSH Transport – hebben bij de VSB hun bezorgdheid uitgesproken over de manier waarop momenteel besluiten worden genomen met betrekking tot havenfaciliteiten. De vereniging benadrukt dat er dringend behoefte is aan een transparant en evenwichtig beleid waarin de centrale rol van de Jules Sedney Haven, als door de overheid aangestelde haven, wordt gerespecteerd.ADVERTISEMENT
“Een belangrijk zorgpunt dat wordt aangestipt, is het gebrek aan capaciteit bij overheidsinstanties zoals de Douane, Dienst der Invoerrechten en Accijnzen en het ministerie van LVV”
In de brief verwijst de VSB naar de Scheepvaartwet waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen ‘algemene steigers’ en ‘andere steigers’. De vereniging wijst erop dat commerciële lading in principe alleen via de algemene steigers gelost mag worden, en dat andere steigers enkel toegelaten mogen worden indien hun specifieke functie duidelijk gemotiveerd is.
Een belangrijk zorgpunt dat wordt aangestipt, is het gebrek aan capaciteit bij overheidsinstanties zoals de Douane, Dienst der Invoerrechten en Accijnzen en het ministerie van LVV. Wanneer op meerdere locaties algemene steigers worden aangewezen, ontstaat het risico dat de overheid haar toezichtstaken niet adequaat kan uitvoeren, wat uiteindelijk kan leiden tot inkomstenderving voor de Staat.
Ook het gelijke speelveld tussen havenbedrijven komt in het geding. De VSB stelt dat de Jules Sedney Haven opereert onder het Landlord Port Model, waarbij concessie kosten aanzienlijk zijn. Tegelijkertijd worden er andere havengebieden aangewezen die in privé-eigendom zijn en waarbij dergelijke kosten niet van toepassing zijn. Dit creëert volgens de vereniging een ongelijk speelveld en zet de concurrentiepositie van bedrijven die onder het concessiemodel werken onder druk.
Tot slot spreekt de VSB de bereidheid uit tot dialoog en samenwerking met de overheid en andere belanghebbenden. De vereniging benadrukt haar rol als belangenbehartiger van het bedrijfsleven en stelt zich beschikbaar om bij te dragen aan de totstandkoming van een weloverwogen, evenwichtig en toekomstbestendig havenbeleid.
- Meisje denkt steen met tanden te vinden, blijkt antieke sch…..
- Letitia Lorette Slijngard (42) Amstelveen 3-4-2025..
- Celita Cornelia Landbrug (76) Paramaribo 28-3-2025..
- Gajadien: LVV is vaker in opspraak gekomen..
- Presidentiële groep: Suriname moet zich voorbereiden op oli…..
- Ramautarsing: “Regering strooit met geld dat ze niet heef…..
- Reactie Jerrel Pawiroredjo op het artikel van de VES..
- Eckhorst: schuldratio Suriname ruim 40% lager dan oorspronk…..
- ‘Fiba certification’ voor Surinaamse arbiters in Guyana..
- Zestigplussers krijgen royalty’s van niets..
- Zeewier legt druk op visserijsector: vissers slaan alarm ov…..
- Olieprijzen blijven duiken uit angst wereldwijde handelsoor…..
- Column: Borrelpraat no. 866..
- Olie en Gas: Kans voor Suriname, als we klaar zijn..
- Zware aanrijding tussen twee auto’s eindigt in steekpartij …..
- “Onderwijskansen moeten vergroot worden”..
- POLITICI EN HET PPP-VERSJE..
- Trump-functionarissen: Meer dan 50 landen willen handelsbes…..
- Jay-Lissa Takora wint Little Miss Inheems 2025..
- Eleonora Cadogan-Clydesdale..
- 3×3 basketbalselectie strandt in groepsfase in Guyana..