PARAMARIBO — De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft zich in een brief aan president Chandrikapersad Santokhi gericht over de groeiende zorgen rondom het beleid en proces voor het aanwijzen van aanmeersteigers en havens in Suriname. De brief roept op tot meer transparantie, wettelijke consistentie en het waarborgen van eerlijke concurrentie in het licht van de verwachte groei in havenactiviteiten, met name door de opkomende olie- en gasindustrie.
Belangrijke stakeholders zoals de Terminal Operators op de Jules Sedney Terminal – waaronder Integra Port Services/DP World Paramaribo en VSH Transport – hebben bij de VSB hun bezorgdheid uitgesproken over de manier waarop momenteel besluiten worden genomen met betrekking tot havenfaciliteiten. De vereniging benadrukt dat er dringend behoefte is aan een transparant en evenwichtig beleid waarin de centrale rol van de Jules Sedney Haven, als door de overheid aangestelde haven, wordt gerespecteerd.ADVERTISEMENT
“Een belangrijk zorgpunt dat wordt aangestipt, is het gebrek aan capaciteit bij overheidsinstanties zoals de Douane, Dienst der Invoerrechten en Accijnzen en het ministerie van LVV”
In de brief verwijst de VSB naar de Scheepvaartwet waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen ‘algemene steigers’ en ‘andere steigers’. De vereniging wijst erop dat commerciële lading in principe alleen via de algemene steigers gelost mag worden, en dat andere steigers enkel toegelaten mogen worden indien hun specifieke functie duidelijk gemotiveerd is.
Een belangrijk zorgpunt dat wordt aangestipt, is het gebrek aan capaciteit bij overheidsinstanties zoals de Douane, Dienst der Invoerrechten en Accijnzen en het ministerie van LVV. Wanneer op meerdere locaties algemene steigers worden aangewezen, ontstaat het risico dat de overheid haar toezichtstaken niet adequaat kan uitvoeren, wat uiteindelijk kan leiden tot inkomstenderving voor de Staat.
Ook het gelijke speelveld tussen havenbedrijven komt in het geding. De VSB stelt dat de Jules Sedney Haven opereert onder het Landlord Port Model, waarbij concessie kosten aanzienlijk zijn. Tegelijkertijd worden er andere havengebieden aangewezen die in privé-eigendom zijn en waarbij dergelijke kosten niet van toepassing zijn. Dit creëert volgens de vereniging een ongelijk speelveld en zet de concurrentiepositie van bedrijven die onder het concessiemodel werken onder druk.
Tot slot spreekt de VSB de bereidheid uit tot dialoog en samenwerking met de overheid en andere belanghebbenden. De vereniging benadrukt haar rol als belangenbehartiger van het bedrijfsleven en stelt zich beschikbaar om bij te dragen aan de totstandkoming van een weloverwogen, evenwichtig en toekomstbestendig havenbeleid.
- Nederland op weg naar totaalverbod op vuurwerk..
- Jeangu Macrooy krijgt weer rol in theatervoorstelling..
- De ala kondre supu van kandidaten...
- Enorme brand in Petronas-pijpleiding in Maleisië..
- Onwetend stemmen: Een uitdaging van laaggeletterdheid bij v…..
- Rusland: “Aanvallen op NPS passen in strategie”..
- Nog heel wat lucht in kostprijsberekening van padie..
- ‘President probeert jongeren om te kopen”, zegt Ingrid Bout…..
- Capaciteitsversterking voor jeugd in Para met ‘Tranga Gi Ta…..
- Ied Ul Fitre: uiting van vrede, respect en solidariteit ..
- Politieke inmenging zichtbaar bij hoofdstembureaus, onaanva…..
- NDP-delegatie bezoekt Boven-Suriname..
- NDP ontdekt vervalste handtekeningen en dubbele kandidaatst…..
- Kritische beschouwing en analyse Marten Schalkwijk..
- SEOB: Staatsschuld stijgt; strengere fiscale discipline nod…..
- PVP uit zware kritiek op Hof van Justitie: “Hof spreekt zic…..
- PRACHTIGE OPKNAP..
- Nieuwe kandidaten Miss Suriname Verkiezing 2025-2026 in jun…..
- Buien op 1 april..
- Ecuadoraanse president op bezoek bij Trump in aanloop naar …..
- 56-jarige overleden na aanrijding Kennedyweg..